Svečana akademija povodom 39. godišnjice Tehnološkog fakulteta

LESKOVAC

Tehnološki fakultet obeležio je svečanom akademijom 39 godina rada. Svečanost je svojim obraćanjem započeo dekan fakulteta prof. dr Ljubiša Nikolić, koji je na samom početku skrenuo pažnju na ukaz o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju koji je nedavno stupio na snagu, gde se u članu šest kaže da se dodaje stav koji kaže da je Univerzitet u Beogradu visokoškolska ustanova od nacionalnog značaja.

 

 

 

Dekan Nikolić je podsetio na sva dostignuća i sve uspehe koje je ova institucija postigla u prethodnim godinama, naglasivši pritom da je reč „o ustanovi koja nije od nacionalnog značaja.“

„Na osnovnim i master akademskim studijama postoje tri studijska programa koja se realizuju na našem fakultetu i to studijski program hemijske tehnologije, prehrambena i biotehnologija, te tekstilna tehnologija. Na master akademskim studijama postoji još i upravljanje materijalnim i energetskim tokovima. Doktorske akademske studije su program koji se realizuje kroz tehnološko inženjerstvo. naši inženjeri dobijaju posao u gotovo svim preduzećima koji se bave ovim tehnoilogijama, kao što je prerada mesa, mleka, ugljenih hidrata, alkoholnih i bezalkoholnih pića, konditorskih proizvoda, prerada voća i povrća, duvanska industrija, uljare, šećerane, farmaceutska i kozmetička industrija, kućna hemija, industrija gume, boje i lakovi, plastični proizvodi, industrija cementa, kao i kompletna tekstilna industrija… Osim industrije, naši inženjeri se nalaze i u obrazovanju, inspekcijskim službama, zavodima za javno zdravlje…“

Dekan Tehnološkog fakulteta Ljubiša Nikolić dodaje i da se ova ustanova u novoj razvojnoj fazi orijentiše na budućnost, ali i da fakultetu nedostaje aneks zgrade i konačno rešenje radnog prostora.

Rektor Univerziteta u Nišu, u čijem se sastavu nalazi Tehnološki fakultet u Leskovcu, prof. dr Dragan Antić veruje u energiju i odlučnost mladih ljudi koji na ovom fakultetu treba da steknu znanje i diplomu koju će poneti na svoj životni put.

„Želimo da im ta budućnost bude izvesna i da oni budu njeni projektanti. Tehnološki fakultet u Leskovcu jedini je akreditovani državni fakultet koji ima zavidnu tradiciju u školovanju visokoobrazovanih kadrova na biohemijskom i farmaceutskom odseku južno od Beograda. Kao takav fakultet je nastavna, ali i naučnoistraživačka baza za razvoj privrede ne samo juga Srbije, već i na nacionalnom nivou. Ovaj fakultet ima potencijala da bude aktivan činilac u procesu razvoja i unašređenja privrednog razvoja ne samo ovog kraja, jer samo znanje može pokrenuti točak napretka. Svojim postojanjem i radom fakultet deluje i protiv migracije stanovništva juga Srbije, čime je jedan od garanta opstanka i ostanka, ali i privrednog razvoja ovog dela Srbije.“

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović smatra da je Tehnološki fakultet u Leskovcu jedan od centara obrazovanja u južnoj Srbiji.

„Ova ustanova vremenom je izrasla u značajnu naučno-istraživačku organizaciju koja može da se pohvali velikim brojem naučnih radova i brojnim priznanjima. Dokaz da je Tehnološki fakultet jedna cenjena i eminentna ustanova je i činjenica da se Univerzitet u Niš ove godine prvi put našao na Šangajskoj listi imeđu 401. i 500. mesta iz oblasti hemijskog inžinjerstva i upravo zahvaljujući Tehnološkom fakultetu i naučnim radovima koji su u odgovarajućim naučnim časopisima publikovali nastavnici i saradnici ove ustanove. Naša želja je da u Leskovac privučemo što više studenata iz drugih gradova, ali i da što veći broj mladih ovde ostane, a ova ustanova svakako ima veliki uticaj na to. Upravo iz tog razloga, sledeće godine kada obeležavate 40 godina rada, svi vi koji ovde radite promtno, brzo, efikasno, sa puno pozitivne energije, ćete biti moj kandidat za Oktobarsku nagradu grada Leskovca.“

U nastavi na Tehnološkom fakultetu je zaposleno 50 nastavnika i saradnika. Studije je završilo u ovih 39 godina oko 2000 studenata, diplomiranih inženjera je 1890, odbranjenih magistarskih teza 66, master inženjera je 180, doktora nauka 75.

Tehnološki fakultet je novčanim nagradama i priznanjima nagradio najbolje studente. Među studentima prve godine master studija nagrađeni su Stojan Mančić, Aleksandar Veličković, Nenad Stanojević i Aleksandra Milenković. Takođe su nagrađeni i Katarina Bujezović (prva godina osnovnih studija), Miona Stanković (druga godina) i Anita Sadiković (treća godina).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare