Predstavom “Božji ljudi” otvoreni Borini pozorišni dani

VRANJE 

U Vranju su počeli 38. ,,Borini pozorišni dani” tradicionalna i najprestižnija kulturna manifestacija na jugu Srbije koja je posvećena velikanu srpske  književnosti Borisavu Stankoviću.

Manifestaciju je u sali Doma vojske otvorio predsednik Skupštine Vranja dr Dejan Tričković.

„Kaže se da je čitav svet pozornica. Motivi Borinih ostvarenja rađaju se u Vranju, ali su daleko prevazišli pojedinačno i lokalno. Kao verni slikar svog zavičaja, Stanković u svom vilajetu daje umetničku sliku starog Vranja. „Božji ljudi“ primer su kako iskustvena stvarnost,  kroz piščevo pero postaje besmrtna dimenzija. Kao istinski stanovnici sveta Talije, glumci vranjskog ansambla kontinurano stvaraju pozorišnu magiju. Njihovo umeće i istinska posvećenost, višestruko je nagrađivana kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Dostojni imena koje krasi naziv njihovog ansambla, baš kao veliki Bora i sami žive jednu istinsku priču, dramu koja je njihova, a istovremeno naša, kolektivna“, rekao je Tričković.

On je istakao da je pozorišni život u Vranju, sa tradicijom dužom od jednog veka, neodvojivi deo gradske kulturne baštine.

„Iako bez svog doma, vranjski teatar se odomaćio na alternativnoj sceni. Kažu da dom nije zgrada, već njega čine ljudi i njihova ljubav. Mi naše pozorište kao čedo, ljubomorno čuvamo u naručju. Lokalna samouprava ulaže velike napore da se to čedo osamostali, da dobije svoj dom, svoju pozornicu, svoj hram“, dodao je Tričković.

Manifestacija je počela predstavom “Božji ljudi” u režiji Nataše Radulović, koju je po motivima Borinih priča dramatizovala i adaptirala Milica Kostić.

Ovogodišnji program čini šest pozorišnih predstava. Večeras će biti izvedena  predstava Pozorišta iz Kruševca i Art tema Beograd “I svaki put kao da je prvi”, inspirisana Tašanom, Koštanom i Pokojnikovom ženom Bore Stankovića, koju je adaptirao Dimitrije Kokanov, a režirala Jovana Tomić.

Predstava počinje u 20 sati u sali Doma vojske u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare