Sve više devojaka zainteresovano za zvanje fubalskog sudije

LESKOVAC

Fudbalske sudije na terenima su vrlo često glavni akteri za čije deljenje fudbalske pravde, gotovo uvek ima nezadovoljnih strana. I, umesto da razloge neuspeha potraže u svojim redovima, po nepisanom pravilu sva krivica se svaljuje na sudijsku ekipu. Baš zbog toga je deljenje fudbalske pravde sudijskom pištaljkom veoma težak i odgovoran posao, jer se odluke donose u momentu kada se događanja.
Organizacija fudbalskih sudija Fudbalskog saveza Jablaničkog okruga u poslednje vreme čini mnogo na omasovljenju sudijskog kadra, a još više na edukaciji postojećeg mladog sudijskog kadra kako bi fudbalsku pravdu na terenu delili kako predviđaju Pravila fudbalske igre.

  • Stručna strukovna organizacija fudbalskih sudija Jablaničkog regiona posebnu pažnju posvećuje svom sudijskom kadru. Posebno smo fukusirani na mlade sudije, i to na one koji su tek zakoračili na fudbalske terene sa pištaljkom u ruci. Želja nam je da imamo dobar sudijski kadar koji će fudbalsku pravdu deliti na pravedan i pravičan način, upravo onako kako to nalažu Pravila fudbalske igre, – kaže nam na početku razgovora Aleksandar Milenković, koji je svoj fudbalski vek proveo sa sudijskom pištaljkom u ruci, a sada, u Vrnjačkoj Banji, bio jedan onih koji je praktično držao sve konce u svojim rukama.

JUGpress: – U kom periodu ste imali kamp za sudije sa teritorije FSJO ?

Milenković: – Kao i ranijih godina, tako je bilo i sada. Imali smo planiranih pet radnih dana, počev od 29. avgusta. Kamp je održan u Vrnjačkoj banji, a bili smo smešteni u hotelu „Beli bor”, gde smo imali sve uslove za rad, i zato još jednom iskazujemo zhvalnost osoblju hotela, koje je bilo izuzetno ljubazno i predusetljivo u svakom pogledu. Pored toga na raspolaganju imali smo i teren ovdašnjeg fudbalskog kluba „Goč”.

JUGpress: – Ko je sve, pored vas, bio na raspolaganju mladom naraštaju fudbalskih sudija?

Milenković: – Pored veterana u ovim rabotama, Predraga Cvetkovića, puni doprinos uspešnosti kampa dali su i Marko Mihajlović, zatim uspešni superligaški sudija Milan Mitić, Dušan Petković i dr Časlav Nedeljković.

JUGpress: – Gde se sve odvijao rad sa sudijama?

Milenković: – U okviru hotela imali smo na raspolaganju salu gde smo obrađivali Pravila fudbalske igre uz pomoć video bima, a na terenu lokalnog fudbalskog kluba „Goč” sudije su imale mogućnost da neposredno obrađuju pojedine situacije i teme. Tamo su i imali od koga puno toga da nauče, posebno od Milana Mitića, koji je danas jedan od naših najboljih superligaških sudija.

JUGpress: Koliki broj polaznika je bio na kampu?

Milenković – Sve su to bile mlade sudije iz našeg okruga od 18 pa do 20 godina. Imali smo i dvojicu praktično golobradih dečaka, koji su se već sada opredelili da budu fudbalske sudije. Ukupno je bilo 22 polaznika, a od toga čak osam pripadnica lepšeg pola.

JUGpress: – Ko je organizator ove akademije mladih sudija sa teritorije Jablaničkog okruga?

Milenković – U prvom redu matične sudijske organizacije sudija FSJO, kao i Gradski fudbalski savezi Leskovca i opštinski savezi Lebana i Vlasotinca. Polaznici su svojim sredstvima učestvovali sa po pet hiljade dinara, a sve ostalo išlo je sa računa naše organizacije. Bili smo prikladno obučeni, i, mogu slobodno da kažem, da je ovaj kamp ispunio u potpunosti svoju svrhu. Ponašanje svih polaznika u pet dana rada bilo je na najvišem nivou u svakom pogledu.

JUGpress: – Kakva je trenutno stanje u sudijskoj organizaciji FSJO?

Milenković – Bez lažne skromnosti, mislim, da smo najbolji na teritoriji Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije. I po brojnosti i po prikazanom suđenju na terenima. Činimo napore svi zajedno da lestvicu uspešnosti podignemo još više, i uveren sam da tog i takvog potencijala ima u našim redovima. Uostalom, vreme je najbolji sudija, i ono će pokazati da, sve ovo što radimo godinama, biće materijalizovano novim, mladim i talentovanim stručni sudijskim kadrom, – uveren je Aleksandar Milenković, koji godinama sa puno uspeha i taktičnosti radi sa fudbalskim sudijama.

KAPM „ALEKSANDAR PETKOVIĆ”

  • Iz pijeteta prema nedavno preminulom fudbalskom sudiji i instruktoru Aleksandru Petkoviću, koji je mnogo učinio za sudije u proteklim godinama, odlučili smo da ovaj kamp nosi njegovo ime u vremenima koja su pred nama, – komentariše Aleksandar Milenković odluku da kamp ponese ime njihovog prerano preminulog kolege.


Foto: Arhiva SSOS FSJO

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare