Sve veći broj siromašnih u Srbiji

BEOGRAD

Srbija je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, koji se obeležavao prošle nedelje, dočekala sa sve većim brojem realno siromašnih građana i sve češćim odbijanjem zahteva građana za dobijanje pomoći ili, jednostavno, otežavanjem uslova za njeno dobijanje.

“Umesto da produbljuje svoju socijalnu ulogu i ide u susret socijalno ugroženim građanima, država se sve više povlači iz ove uloge”, ocenila je organizacija A 11 u saopštenju.

Najveći problem je što nisu svi siromašni ljudi u sistemu socijalne zaštite, nisu evidentirani i država im ne pruža pomoć, odaje se u saopštenju.

“Neki od njih ni ne znaju da imaju pravo na pomoć, neki ne umeju ili ne mogu da podnesu zahtev, a negde postoji niz administrativnih prepreka koje izgledaju tako da kao da država ‘odvraća’ građane od toga da koriste svoja socijalna prava”, rekao je programski direktor Inicijative A11 Danilo Ćurčić.

nicijativa A 11 pokrenula je kampanju “Neprijatelj je siromaštvo a ne siromašni” kroz koju javno postavlja pitanje – da li se država bori protiv siromaštva ili protiv siromašnih.

Da biste dobili novčanu socijalnu pomoć države koja iznosi 8.781 dinar vi morate da najpre dokažete da rođaci ne mogu da vam pomognu, a to znači da morate da tužite srodnike i donesete sudsku presudu koja to dokazuje, objasnio je Ćurčić.

Centri za socijalni rad sprovode praksu “propuštene zarade”, pa imaju pravo da utvrde da vi niste hteli da radite, da ste namerno propustili priliku za zaradu, već ste došli da od države tražite pomoć.  Ograničen je broj dece u porodici koja mogu da dobiju novčani dodatak, kao radno sposobni novčanu socijalnu pomoć primate devet meseci, niko vas ne pita kako ćete živeti ona tri  meseca, naveo je on neke od primera.

Inicijativa A 11 je još 2018. godine zatražila od države da ratifikuje jedan važan međunarodni dokument –  Opcioni protokol – koji bi podigao stepen zaštite ekonomskih i socijalnih prava građana u Srbiji.

Ratifikovani Opcioni protokol pri Međunarodnom paktu o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima građanima i građankama Srbije omogućio bi da, kada ne mogu da dobiju zaštitu od domaćih sudova, tu zaštitu potraže pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ekonomska, socijalna i kulturna prava

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare