Sve spremno za početak 15. Urban festa

NIŠ

Pozorišno

utvrđenje u dvorištu Banovine, Urban castle, je spremno za sve ljubitelje pozorišta i glumce koji će na sceni pod otvorenim nebom ući u svoje uloge i predstaviti se niškoj publici! Od 1. do 5. septembra u dvorište niškog Univerziteta stižu glumci iz Rusije, Republike Srpske i Srbije. Studentski kulturni centar Niš i Akademsko pozorište SKC-a domaćini su 15. jubilarnog Urban festa, Međunarodnog studentskog pozorišnog festivala.

“Publika će na Urban festu videti deset predstava, a svake večeri biće izvedene po dve”, kaže Aleksandar Mihailović, glumac, selektor i umetnički direktor Urban festa. “Teme ovogodišnjih predstava su pozicija mladih ljudi unutar vremena koje nas je snašlo, njihovo snalaženje ili ne snalažanje, gubitak određenih vrednosti ili njihova mutacija. To nije više tema samo nas već je to tema globalnog tipa jer to vidimo i u predstavama koje dolaze van Srbije”.

Mihailović dodaje da je od prošle godine uvedena dupla selekcija na festivalu i žiri će unutar te dve selekcije da se opredeli za glumačke nagrade, a one će biti dodeljenje u selekciji akadmeskih i selekaciji omladinskih pozorišta.

“Biće dodeljene četiri nagrade, glavna muška i ženska kao i nagrade za epizodnu mušku i žensku ulogu. Gran pri će svakako biti izabran iz jedne ili druge kategorije. Ovu nagradu može da ponese pojedinac ali i ansambl. To je i do sada bila praksa”, dodao je Mihailović.

O nagradama će odlučivaće tročlani žiri u sastavu Bojrana Gerogieva koja je profesor u Sofiji na akademiji, Ivana Savić, scenograf i mladi glumac Uroš Milojević. Jedna od posebnosti Urban festa jesu i nagrade. Naime, ovo je jedini studentski festival posvećen glumcima, odnosno glumačkim ostvarenjima”, istako je Mihailović.

Mihailović je odao da je novina koja se uvodi ove godine Okrugli sto koji će biti organizovan posle svake predstave, a učesnici okruglog stola dodeliće i svoju nagradu koja je nezavisna od nagrade žirija.To je, takozvana, nagrada okruglog stola.

“Ideja okruglog stola je razmena nekih iskustava jer je to lepo mesto za formalno-neformalno druženje, a obzirom da se festival širi, okrugli sto će doprineti da se unutar tih razgovora progovori o nekim novim temama i mimo žirija”, kaže Mihailović.

Publici će se na festivalu u utorak predstaviti i Akademsko pozorište SKC-a Niš koje je domaćin festivala i to predstavom “Mamin dašak u svemiru” koja je premijerno izvedena septembra prošle godine i do sada je dobila 26 nagrada

„Ono što jeste posebno i značajno je da našu međunarodnu saradnju razvijamo, pa će se tako našoj publici predstaviti iz Belgoroda iz Rusije, a tu je i ansambl iz Banja Luke, koji je već poznat našoj publici.Novina je i da će se sve predstave igrati u dvorištu Univerziteta, gde pravimo jedinstvenu festivalsku atmosferu u kojoj će, sigurna sam, Nišlije uživati“, navela je direktorka SKC-a, Dragana Petković.

Festival otvara predstava „I drvo je reklo nemoj“, Akademije umetnosti iz Banja Luke, a zatim će glumci istog pozorišta odigrati predstavu „Porodične priče“. Drugi dan festivala rezervisan je za predstavu „Totovi“, Akademskog pozorišta SKC Kragujevac i predstavu „Noć helvera“, Teatra promena, Akademije umetnosti iz Novog Sada.

Glumci Nezavisnog omladinskog pozorišta „Nova scena“, iz ruskog Belgoroda, odigrati predstavu „Gradovi usamljenosti“.

Četvrte festivalske večeri, na repertoaru je „Garderober“, Teatra 5 iz Beograda i „Čekaonica za bolje sutra“, Dramskog studija „Daske“, iz Laktaša u Republici Srpskoj. Poslednjeg dana festivala glumci Fakulteta umetnosti Priština odigraće predstavu „Život moj“, a poslednja predstava na ovogodišnjem festivalu je „Tačka“, Pozorišta mladih Abarašević, iz Kragujevca, koja je van konkurencije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare