Sve ovo plaćaju građani Srbije dok oni dele visoke plate: EPS dužan 1,4 milijarde evra

BEOGRAD

Elektroprivreda Srbije (EPS) je za tri meseca ove godine zabeležila gubitak od 29,8 milijardi dinara ili oko 250 miliona evra, navodi se u izveštaju EPS o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja za prva tri meseca 2022. godine, prenosi Danas.

To je rezultat posle gubitka iz 2021. godine od 13,2 milijarde dinara, koji je stigao u poslednjem kvartalu jer je za devet meseci prošle godine preduzeće bilo u dobiti od 8,5 milijardi dinara.

U izveštaju se navodi da EPS nije dobijao subvencije države, ali se zato zaduživao, pa je iznos duga na dan 31. mart 2022. godine 165,7 milijardi dinara ili 1,4 milijarde evra.

Glavni razlog ovakve situacije EPS je kolaps TENT prošle zime, navodi list.

U četvrtom kvartalu 2021. godine EPS je uvezao struju 1.224 gigavat sati električne energije, koju je platio 289,7 miliona evra ili 278,7 miliona evra više nego što je bilo planirano.

U prvom kvartalu ove godine uvoz je povećan na 1.645 gigavat sati po ceni od 219,29 evra po megavat satu, što je plaćeno 360 miliona evra.

I, ne zaboravite, sve ovo plaćete vi, građani Srbije, dok oni dele enormno visoke plate i deru vam se kad pozovete dežurnog jer je nenajavljeno nestala struja.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Duboka drzava
Duboka drzava
1 godina pre

Kad preduzeće strada finansijski prvo otrpe zarade koje se smanje, zatim krenu da kasne, zaostaje isplata zarada i konačno se proglasi višak zaposlenih. U svim preduzećima je tako. Pisao sam o tome. Osim u EPS-u. Tu su zaposleni nedodirljivi a teret loseg posle poslovanja prevaljuje se na građane koji nisu videli tolike plate u svom životu, niti će im penzije biti visoke kao penzionerima EPS-. Sme li neko da zauzda ovu državu u državi. Da li je to javno preduzeće. Ili su zarade privatne a njihovi dugovi javni. Hoću da se jave odgovorni i objasne narodu o čemu se radi. Pljačka je prejednostavna reč za ovu komplikovanu situaciju.