Sve o srednjim školama na jednom mestu za osmake

NIŠ

Izaberi srednju.rs naziv je portala čiji je autor profesor informatike u Medicinskoj školi „Dr Miodrag Lazić“ i u OŠ „Desanka Maksimović“ u Čokotu Filip Klain. Cilj je da učenici osmog razreda na jednom mestu dobiju sve informacije o srednjim školama koje se nalaze na jugu Srbije, tačnije na području koje pokriva Školska uprava Niš a to su Nišavski, Pirotski i Toplički okrug. Prema rečima autora sajta sada se ide u zamisli i korak dalje pa će se uskoro na portalu naći srednje škole iz cele Srbije.Klain dodaje da je portal koji je počeo da funkcioniše aprila prošle godine do sada posetilo preko 20.000 učenika, a osim učenika to čine i njihovi proditelji.                   

Zahvaljujući ovom portalu učenici osmog razreda osnovnih škola dobijaju sve neophodne informacije o srednjim školama na  osnovu kojih biraju adekvatnu obrazovnu ustanovu, u kojoj će nastaviti svoje školovanje.

„Na portalu se nalaze informacije o svim srednjim školama na jugu Srbije. Za svaku školu su prikazani svi obrazovni profili, učenici mogu da pogldaju i fotografije svih kabineta i laboratorija u školi, fotografije same škole, a postavljen je i video snimak kojim se predstavlja škola. Od podataka tu se nalaze i informacije koliko je poena potrebno upis na svaki od profila u školama, a tu je i spisak predmeta koji se slušaju na svakom od profila. Na taj način učenici će lakše izabrati srednju školu u kojoj će nastaviti obrazovanje i šta žele da rade u budućnosti“, kaže profesor informatike Filip Klain.

                          Značaj portala,utoliko je veći,jer je u doba korone teško organizovati sajmove srednjih škola.Osim toga u vreme korone je komlikovano  i da predstavnici srednjih škola, promovišu te obrazovne ustanove u osnovnim školama što suu do sada činili.

                        „Mnoge srednje škole se i ne odazovu na poziv osnovnih da učenicima predstave svoje obrazovne profile i smerove pa osmaci tako ostaju bez kompletnih informacija. To se posebno odnosi na one osnovne škole koje se nalaze u prigradskim ili seoskim naseljima. U tom slučaju učenici, na neki način, napamet upisuju srednje škole a da nisu sasvim sigurni šta ih u njima čeka. Ovim projektom mi smo osmacima predstavili sve srednje škole u saradnji sa tim školama jer nam one same dostavljaju tražene informacije. Sve te informacije se sada nalaze na jednom mestu i lako su dostupne učenicima“, objašnjava Filip Klain.

                       Portal izaberisrednju.rs funkcioniše od aprila prošle godine. U planu je i njegovo proširenje.                        „Naša ideja je da se na portalu nađu škole iz cele Srbije kako bi učenici mogli da pogledaju kako izgledaju škole i u Beogradu, okolini Beograda ili Vojvodini, tako da će moći da uporede škole sa juga Srbije sa školama u drugim delovima zemlje“, kaže Klain i dodaje da će sve te informacije biti na portalu do kraja marta a osmaci će do upisa imati dovoljno vremena da se opredele za školu u kojoj žele da nastave obrazovanaje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare