Sve manje stanovnika na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD-PRIŠTINA

Broj stanovika u državama Zapadnog Balkana rapidno je smanjen i nastavlja da opada pokazuju podaci evropske statističke agencije (Eurostat) objavljeni povodom Svetskog dana stanovništva.

Stanovništvo Albanije je 2022. godine smanjeno na 2,79 miliona stanovnika, što je najniži nivo od 1982. godine.

Trend depopulacije vidljiv je i na Kosovu, gde sada živi 10,2 odsto manje ljudi u odnosu na 2003. godinu, kada su prvi put objavljeni statistički podaci.

Na osnovu tih podataka, Albanija je na četvrtom mestu u Evropi, posle Bugarske, Rumunije i Hrvatske, po procentualnom smanjenju stanovništva u odnosu na početak devedesetih godina prošlog veka.

Od 1960. godine, kada je Eurostat objavio podatke, stanovništvo Albanije se udvostručilo, dostigavši vrhunac 1991. godine sa skoro 3,3 miliona stanovnika.

Zatim je počela kontrakcija, pod uticajem najpre visoke imigracije, a zatim i povratka imigracionog ciklusa i postepenog starenja stanovništva, pod uticajem i imigracije i broja rođenih.

Bugarska je zabeležila pad, sa -21,1, Hrvatska (-18,9) i Rumunija (-17,9).

Prema podacima Eurostata, broj stanovnika Srbije je u odnosu na 1995. godinu, kada se odvojila od Crne Gore, pao za skoro 11 odsto, dok je stanovništvo Crne Gore za isti period palo za 2,4 procenta.

Stanovništvo Severne Makedonije ima blagi pad od manje od tri odsto, ali se u ovoj zemlji već duže vreme vodi debata o popisu stanovništva i njegovom stvarnom broju.

Nove podatke Eurostat je objavio u sklopu izveštaja o napretku stanovništva Evrope od šezdesetih godine prošlog veka, povodom Svetskog dana stanovništva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare