Svako naše dvorište je muzej voćarstva na otvorenom

NIŠ

Izložba “Staro i nestalo voće Srbije”, čiji je autor Aleksandra Savić, savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, otvorena je u Galeriji Sinagoga. Na otvaranju su se čuli zvuci gajdi Filipa Bogdanovića, mladog gajdaša iz Lebana.

Izložba “Staro i nestalo voće Srbije” nastala je kao plod dugogodišnjeg istraživanja stručnjaka beogradskog Prirodnjačkog muzeja na terenima širom Srbije.

Izložbu je zvanično otvorila gradska većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov, koja je navela da je ova izložba, značajna za Niš koji nema Prirodnjački muzej, došla na inicijativu gradonačelnice Dragane Sotirovski.

“Uvek se radujem međumuzejskoj saradnji i nadam se da će prva izložba Prirodnjačkog muzeja u Nišu označiti početak dalje saradnje sa ovom ustanovom”, navela je Vesna Crnoglavac, v.d. direktorka Narodnog muzeja u Nišu.

“Izložba je rezultat istraživanja sprovedenog po srpskim selima u proteklih petnaest godina. Shvatila sam da naši domaćini u svojim baštama i okućnicama imaju pravo bogatstvo starih sorti voća. Taj agrodiverzitet je ogroman, a ono što ljude vezuje za to voće u velikoj meri su ljubav i tradicija”, rekla je Aleksandra Savić, autorka izložbe.

“Svako naše dvorište je muzej voćarstva na otvorenom i u malom. Može se govoriti o biološkom, etnološkom, istorijskom značaju sorti koje nas vezuju za naše pretke. Reč je o temi koja postaje sve aktuelnija. Takav miris, ukus i otpornost nemoguće je dobiti najnovijim selekcijama. Ovo voće predstavlja odlične nosioce gena za neka buduća oplemenjivanja”, rekla je Aleksandra Savić.

Procena je da na teritoriji Srbiji egzistira tri stotine, dok je na ovoj izložbi publici prezentovano 64 starih i autohtonih sorti jabuke, kruške i šljive. Jedan deo izložbe posvećen je upotrebi jabuke i šljive u narodnoj tradiciji i običajima kod Srba, a predstavljeni su i sveži plodovi voća, kao i herbarski materijal Zbirke voća Prirodnjačkog muzeja, umetnički crteži plodova, autorske fotografije voća sa motivima sela, etnološki eksponati upotrebnih predmeta vezanih za voće, rakiju.

Koordinator izložbe ispred Narodnog muzeja Niš je kustos etnolog Vladan Radisavljević koji je izložbu dopunio predmetima iz bogatog etnološkog odeljena niškog Muzeja.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare