Proizvodjači paradajza za sutra najavljuju proteste u Leskovcu zbog niske cene

LESKOVAC

Proizvodjači paradajza iz Leskovca najavljuju za sutra pre podne , u 10 sati, proteste na prostoru izmedju marketa “Lidl” i “Roda” zbog niske cene na kvantaškoj pijaci ovog povrća.

” Biće to mirni protesti, samo da narodu podelimo paradajz, pošto ionako više to nemamo kome da prodamo. Ne želimo da ga, kao prošle godine, bacamo, da punimo kontejnere… Ovako, neka ga narod bar besplatno jede”, rekao je za JUGpress Dušan Kocić iz gazdinstva Kocić.

Očekuje se da će na protestima biti petnaestak proizvodjača a planiraju da održe još jedna protest na kome će, takodje, besplatno deliti paradajz koji su proizveli u svojim plastenicima.

Objašnjava nam da je paradajz trenutno na leskovačkoj Kvantaškoj pijaci deset dinara po kilogramu i da ne može da se proda a da je njegova cena po marketima deste puta veća i iznosi 100 dinara.

“Ja imam oko 20.000 biljaka. Paradajz je neprskan i svako ko hoće može da dodje i da proveri sve to na licu mesta. Moje gazdinstvo može da nabere 20-30 tona paradajza u jednoj berbi. Paradajz je u folijama, prešli smo na plasteničku proizvodnju, ne radimo na otvorenom polju, gde  ubije grad, muve…  Plaćam sezoneske radnike, koje osiguravamo preko zavoda. Po ceni od 10 dinara po kilogramu nama se ne isplati ni da ga beremo”, objašnjava Kocić

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare