Svaki drugi test na koronu pozitivan

BEOGRAD

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut” Verica Jovanović izjavila je danas za RTS da je došlo do porasta broja pozitivnih na korona virus u ovoj nedelji, i da taj udeo znosi skoro 50 odsto u odnosu na oko 37 odsto u prethodnim nedeljama, pa je upozorila da “svako drugo testiranje daje pozitivnost”.

Svako ko ima pozitivan test i ima simptome, treba da pomisi da ima kovid, a to znači da treba da ostane kod kuće u izolaciji, kako bi sprečio širenje zaraze, posavetovala je građane Jovanović.

“Kada govorimo o ukupnom broju pozitivnih slučajeva, uvek očekujemo da će najviše inficiranih biti u velikim gradovima. Omikron soj je već pokazao da je izuzetno ‘prenosiv’ i da se inficiraju i osobe koje su prethodno preležale kovid”, upozorila je Jovanović.

Naglasila je da se zato najveći broj pozitivnih očekuje u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, ali i da je veliki broj slučajeva već registrovan i na istoku i zapadu Srbije.

Odgovarajući na pitanje o tome da li treba očekivati pooštravanje zaštitnih mera, Jovanović je apelovala na građane da svuda gde je nemoguće držati distancu, poput javnog prevoza ili liftova, nose maske i ukazala da zaštitne mere nikada nisu potpuno ukinute.

“Apelujemo i na sve starije od 60 godina kao i na one koji imaju hronične bolesti bez obzira na uzrast da se vakcinišu. Time se sprečavaju komplikacije i teže forme bolesti. Trenutno ima manje osoba sa težom formom bolesti, ali kako se talas epidemija bude zahuktavao, njihov broj će rasti”, rekla je Jovanović.

Pozvala je građane da se jave na vakcinalne punktove, i ukoliko je prošlo pet meseci od treće doze antikovid vakcine, i da prime četvrtu dozu koja će, kako je naglasila, štititi od svih komplikacija bolesti.

“Poslednji podaci govore da je oko 38.000 građana primilo četvrtu dozu, a pokazalo se da su stariji i najodgovorniji”, rekla je Jovanović.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare