Poboljšati medijsku sferu

VAŠINGTON

“Potpuna primena Medijske strategije i Akcionog plana, koje su vlasti Srbije usvojile 2020. ključni su za poboljšanje stanja u medijskoj sferi”, izjavila je za Glas Amerike Tereza Ribeiro – predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Ribeiro, koja je nedavno boravila u Srbiji i razgovarala s predstavnicima vlasti, medija i civilnog sektora, ukazala je da je potrebno da Vlada primeni sve ono na šta se sama obavezala.

„Za to je potrebna politička volja i to je jedini način“, rekla je zvaničnica OEBS-a za slobodu medija u intervjuu za Glas Amerike.

Ljudska prava, sloboda medija i izražavanja neke su od kategorija u kojima je Srbija poslednjih godina nisko pozicionirana – pokazuju istraživanja i izveštaji eminentnih međunarodnih posmatrača, podseća VOA..

“Postoje izazovi i praznine koje treba prevazići. Nastaviću da pratim situaciju kako bi se na terenu ostvarila poboljšanja. Moj cilj je da rezultati budu ostvareni”, rekla je Tereze Ribeiro na pitanje da li je tokom svog nedavnog boravka u Srbiji stekla utisak da tamošnje vlasti ulažu dovoljno napora u sprečavanje učestalih pretnji i onlajn napada na profesionalne i nezavisne novinare i medije.

“Tokom svoje prve zvanične posete Srbiji osvrnula sam se na nekoliko pitanja koja se odnose na medijske slobode u zemlji – uključujući ostvareni napredak, ali i nedostatke i izazove u vezi sa sprovođenjem nacionalne Medijske strategije i Akcionog plana”, rekla je Ribeiro.

Ona je ukazala da postoji potreba za više delovanja i političke posvećenosti kako bi se stvorilo bezbednije, slobodnije, fukcionalnije medijsko okruženje sa više pluralizma.

“Pohvalila bih i nekoliko inicijativa vlasti Srbije čija je svrha zaštita fizičke bezbednosti – ali i njihova sigurnost u digitalnoj sferi. Mislim tu na Radnu grupu za bezbednost novinara, kao i pokretanje S.O.S telefonske linije koja bi radila 24 sata dnevno. Međutim, potrebna nam je usaglašenija aktivnost svih organa vlasti i zainteresovanih strana, kao i više političke posvećenosti”, rekla je Ribeiro.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare