Švajcarska nastavlja da pruža pomoć Srbiji u boljem upravljanju javnim finansijama

BEOGRAD
Švajcarska je obezbedila nastavak podrške opštinama i gradovima u Srbiji upravljanju javnim finansijama i nadzoru na javnim preduzećima, poručio je danas Rihard Koli, šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske u Srbiji, na završnoj konferenciji Projekta Reforma lokalnih finansija 2 u Srbiji (RELOF2).
On je naglasio da Švajcarska kroz Projekat RELOF2 već sedam godina podržava lokalne samouprave u Srbiji u primeni principa dobrog upravljanja.
„Naš cilj je da ova podrška doprinese efikasnosti i ekonomičnosti koje će obezbediti bolje usluge građanima. S obzirom na dobre rezultate projekta RELOF2, Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) nastavlja ovaj projekat radi boljeg odgovora na potrebe građana“ rekao je Koli.
Ana Jolović, direktorka Projekta RELOF2, izjavila je da je u proteklom periodu projekat obezbedio podršku unapređenju javnih finansija u 48 lokalnih samouprava, pružao podršku i sarađivao sa četiri ministarstava, Nacionalnom akademijom za javnu upravu i AP Vojvodinom, sve u cilju podrške reformi lokalnih javnih finansija. „Zahvaljujući pordršci RELOF2, 40 lokalnih samouprava uspostavilo je sistem finansijskog upravljanja i kontrole, 14 ih je uspostavilo internu reviziju, pet lokalnih samouprava i 27 indiretnih budžetskih korisnika danas koriste novi sistem planiranja i nadzora razvijen u okviru projekta, finansijsko upravljanje i kontrola uspostavljeno je kod 15 indirektnih budžetskih korisnika, u tri škole i četiri lokalna javna preduzeća“, rekla je Jolovićka.
Ona je dodala da je RELOF2 bio generator novih ideja i modela finansiranja, te da je osmislio program podrške unapređenja energetske efikasnosti kojim su 151 opština i grad i resorno ministarstvo pomogli građanima da unaprede energetsku efikasnost svojih domaćinstava.

Takođe, projekat je zajedno sa Ministarstvom privrede razvio softver za nadzor nad javnim preduzećima koji je danas zvanični, državni sisitem digitalizovanog planiranja i izveštavanja svih javnih preduzeća.
Ona je ocenila da u lokalnim samoupravama u Srbiji postoji spremnost i volja da se bolje upravlja javnim finansijama.
Uspostavljanje finsijskog upravljanja i kontrole kod svih korisnika javnih sredstava je deo reforme javnih finansija. Organizacije u kojima postoji sistem finansijskog upravljanja i kontrole znaju šta ko i kada radi, ko je odgovoran i na koje rizike rukovodstvo trbe da obrati najviše pažnje. Uspostavljanje iinterne finansijske kontrole je zakonska obaveza svih korisnika javnih sredstava Republike Srbije i preduslov za zatvaranje poglavlja 32 – finansijski nadzor, pri pristupanju EU. Ovu zakonsku obavezu, bez obzira na veličinu i broj zaposlenih, imaju svi korisnici javnih sredstava – gradovi i opštine, javna preduzeća, škole, vrtići, biblioteke i slično.
Projekat RELOF2je u prethodnih sedam godina pružao podršku lokalnim samoupravama i nadležnim ministarstvima u primeni principa dobrog upravljanja, unapređenju lokalnih javnih finansija i nadzoru nad javnim preduzećima na lokalnom nivou. Pomoć koju je projekat pružao obuhvatala je obuke, radionice, mentorsku podršku, izradu priručnika i eksel alalta za što bolju implementaciju ovih sistema. Projekat RELOF2 podržava Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare