Suvišne knjige u niškoj Vojnoj bolnici za vlasotinačku biblioteku i dve niške škole

VLASOTINCE-NIŠ

U prethodnim godina bilo je dosta promena u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije u regulisanju određenih tipova biblioteke koje su potrebne za funkcionisanje sistema. Vojna bolnica Niš je u tom  trenutku  raspolagala sa velikim brojem naslova literature različitog žanra. Ceneći vremensko trajanje ustanove od 146 godina i njeno funkcionisanje kroz sistem, ukazala se potreba, da se deo fonda ustupi bibliotekama van sistema.
Poštujući sve zakonske regulative u sistemu Ministarstva odbrane, sprovedena je kompletna procedura za prenos prava na korišćenje na neodređeno vreme, bez naknade suvišne bibliotečke građe Vojne bolnice Niš, pa je tako dodeljen određeni broj knjiga pojedinim ustanovama kao što su:
– Narodna biblioteka ,,Stevan Sremac” u Nišu – 91 primerak
– Univerzitetska biblioteka ,,Nikola Tesla” u Nišu – 156 primeraka
– Narodna biblioteka ,,Desanka Maksimović” u Vlasotincu – 2.943 primeraka  
Ugovor o prenosu na korišćenje na neodređeno vreme, bez naknade, dela suvišne bibliotečke građe opšteg fonda Vojne bolnice Niš, potpisali su upravnik pukovnik dr sci. Veljko Milić, a za Narodnu biblioteku ,,Desanka Maksimović” njen direktor Srba Ilić .


” U ime naše Narodne biblioteke ,,Desanka Maksimović” iskazujem zahvalnost na poklonu od blizu tri hiljade naslova od strane Vojne bolnice Niš. Kao što je poznato naša biblioteka je stradala 2008.godine u požaru i mi još uvek vidamo rane oko nabavke novih naslova od obogaćivanja našeg književnog fonda i zato nam puno znači pomoć od strane naših prijatelja iz Vojne bolnice Niš – istakao je uz reči zahvalnosti na donaciji knjiga, direktor vlasotinačke biblioteke Srba Takić.
Pukovnik dr sci. Veljko Milić takođe je rekao da se oseća srećnim  i zadovoljnim što je najveći deo suvišne bibliotečke građe ,,udomljen”  u vlasotinačkoj narodnoj biblioteci.
– Poklon koji smo namenili vašoj biblioteci, nadamo se da će obogatiti fond vaše biblioteke i generalno smatram da se svi mi moramo vratiti knjizi, jer smo previše obuzeti telefonima. Po mnogo čemu knjiga je lek za dušu i upravo zbog toga treba da se vratimo opet knjizi. Posebno nam je drago što smo najveći deo književnog fonda ustupamo biblioteci u Vlasotincu – rekao je pukovnik Veljko Milić.

Miloš Krstić pravnik iz Beograda, ustvari po poreklu Dadinčanin, koji svoje selo voli iznad svega, svakako je najzasluženiji što je obogaćen književni fond vlasotinačke biblioteke. Poznat kao uporni borac i koji se nikad ne predaje snagom svoje pronicljivosti uspeo je kod Ministarstvo odbrane da izdejstvuje da u vlasotinačku biblioteku stigne bez malo tri hiljade naslova.
– Bez visoke kulture čitanja nema ni škole ni orginalnog intelektualnog rada. Po saznanju da Ministarstvo odbrane ima veliki broj knjiga, a koje mogu završiti kao stara hartija odlučio sam se da sve učinim kako bi same knjige ostale u ,,životu” i da svoj novi ,,dom” nađu u našoj biblioteci u Vlasotincu, koja je pre nešto više od deset godina bila praktično uništena u požaru. Zato sam izuzetno  srećan što su knjige iz Vojne bolnice Niš, sada u našoj  biblioteci u Vlasotincu – rekao je Miloš Krstić.


Istorija
VOJNA BOLNICA NIŠ
Davne 1878.godine, 22. januara Odlukom Vrhovnog štaba srpske vojske na predlog sanitetske službe dr Vladana Đorđevića osnovana je Velika niška vojna bolnica. Formiranje i početak rada Vojne bolnice za grad Niš, širu okolinu i ceo jug Srbije značio je istovremeno prvi začetak organizovanja zdravstvene zaštite stanovništva na ovim prostorima. Sve vreme od osnivanja do danas bolnica je neprekidno zdravstveno zbrinjavala pripadnike Vojske i građanstvo grada Niša i okoline. (kraj) VS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare