Sutra počinje Prvi festival fantastike

NIŠ

U subotu i nedelju, 14. i 15. aprila 2018. godine, u prostorijama Niškog kulturnog centra održaće se Prvi festival fantastike „TOLKINIŠ 2018”. Organizatori Festivala su  Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo Draconish” iz Niša i Niški kulturni centar.

Bogat i raznovrstan program počeće u subotu, 14. aprila, kada će u NKC-a biti  svečano otvaranje u 11.00 h.

Program Festivala obuhvata niz kreativnih radionica, edukativnih tribina, promocije, „Bazar fantastike”, druženja sa poznatim piscima, slikarima, strip-crtačima, filmskim radnicima i kosplejerima.

U večernjim časovima predviđene su prigodne filmske projekcije.

Ulaz na Festival je besplatan, s tim što će oni koji budu želeli na samom ulazu moći da doniraju knjige, igračke i stripove za decu sa Onkološkog odeljenja KC-a Niš.

Program Festivala

Subota 14. april 2018.

11.00 Svečano otvaranje Festivala i Bazara fantastike 

Mesto dešavanja: terasa I hol  NKC-A

Publiku će pozdraviti predstavnici organizatora Festivala, a Festival će otvoriti poznati muzičar Aca Seltik iz benda „Orthodox Celts”, zajedno sa kostimiranim likovima iz Gospodara prstenova, Igre prestola, Star Wars-a itd., nakon čega će zvanični vodič na Festivalu, gospodin Velibor Petković, povesti posetioce na prve događaje. Posetioci će imati priliku da na „Bazaru fantastike” obiđu štandove sa knjigama, stripovima i suvenirima.

11.30 NIŠKI OLIVANDER: RADIONICA ČAROBNJAČKIH ŠTAPIĆA I ŠEŠIRA Majstor moderator: LJUBICA DOLAŠEVIĆ Mesto dešavanja: MALA SALA NKC-A Naš poznati, popularni kosplejer iz Beograda Ljubica Dolašević održaće radionicu izrade čarobnjačkih štapića i čarobnjačkog šešira za decu.

11.45 ŠKOLA KREATIVNOG CRTANJA Majstor moderator: IGOR KRSTIĆ

12.00 RAZGOVOR S GORANOM SKROBONJOM: IZMEĐU KINGA I TESLE Učesnik: GORAN SKROBONJA

13.00 MITOLOŠKE PARALELE U TOLKINOVOM SILMARILIONU Predavač: MARKO VASIĆ

14.30 FESTIVALI, KONVENCIJE, UDRUŽENJA… Gosti: REGIONALNI FESTIVAL FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI „REFESTICON” (Bijelo Polje)

15.00 MITOLOŠKO I ISTORIJSKO U DELIMA ALEKSANDRA TEŠIĆA

16.00 PREDSTAVLJANJE IZDAVAČKIH KUĆA PORTALIBRIS, STRAHOR, OTVORENA KNJIGA I ORFELIN 18.30 LICEM U LICE: KLUB LJUBITELJA DRUŠTVENIH IGARA „GOBLIN” NIŠ Učesnici: MILAN MAKSIMOVIĆ, MARKO RADULOVIĆ

18.45 UDRUŽENJE ROD I „STAROSLOVENSKA“ ŠAHOVSKA PARTIJA

19.30 DVESTAGODINA FRANKENŠTAJNA Predavač: DR DEJAN OGNJANOVIĆ 20.30 FILM IZNENAĐENJA Mesto dešavanja: VELIKA SALA NKC-A

NEDELJA, 15. APRIL 2018. (DRUGI DAN FESTIVALA)

11.00 MALA STRIPSKA RADIONICA

11.30 RADIONICA FILMSKE MASKE 12.00 FESTIVALI, KONVENCIJE, UDRUŽENJA… Gosti: FESTIVAL EPSKE FANTASTIKE MAČ I MAGIJA (Beograd) FESTIVAL FANTASTIKE TOLKINFEST (Beograd) UDRUŽENJE LJUBITELJA FANTASTIKE KOSTOLAC 13.15 RAZGOVOR S DANIJELOM JOVANOVIĆEM: SEVERNA KAPIJA 14.00 IZGUBLJENE PRIČE I RANA PREDANJA IZ TOLKINOVOG SILMARILIONA Predavač: MARKO VASIĆ.

15.00 RAZGOVOR S LELOM STOJANOVIĆ: VESELA VEŠTICA NIKA 16.00 HARI POTER: PUTOVANJE HOGVORTS EKSPRESOM

17.00 FESTIVALSKA PREMIJERA: PATULJCI I VILE MILOŠA PETKOVIĆA 18.00 VEČE S UROŠEM PETROVIĆEM: O PISANJU, KNJIGAMA I VAŠARU ZAGONETKI

20.00 FILM IZNENAĐENJA Mesto dešavanja: VELIKA SALA NKC-A

Tokom trajanja Festivala biće dodeljene prigodne nagrade i priznanja od strane Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo Draconish” za 2018. godinu, za doprinos i popularizaciju fantastike u Srbiji. Laureatima će biti dodeljene povelje i glavna nagrada „Minas Ethel”, što u prevodu sa vilinskog jezika iz Gospodara prstenova znači „Vilin grad” (aluzija na mitski Niš). Tokom drugog dana Festivala, na „Bazaru fantastike” učestvovaće i „Niški džedajski pokret”, poznat po organizaciji konvencije „Džedajkon”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare