Sutra besplatni preventivni pregledi u Niškom kliničkom centru i Domu zdravlja

NIŠ

U nedelju, 19. novembra, će se u niškim zdravstvenim  ustanovama, kao i u ostalom delu Srbije,  u  okviru akcije Ministarstva zdravlja, organizovati preventivno besplatni pregledi građana. Ovo je treći put kako se organizuju besplatni preventivni pregledi.

Dr Zoran Radovanović direktor Kliničkog centra kaže je da je ovo dobra praksa Ministarstva, I da je od koristi svim pacijentima, a posebno onima koji nisu u sistemu zdravstvenog osiguranja I nemaju zdravstvenu knjižicu. Jedino je potrebno da imeju bilo koji identifikacioni dokument.

“ Verujemo da će ovoga puta odziv građana biti mnogo veći . Ono što karakteriše Niš, nas I Dom zdravlja je ne samo jedan pregled koji se očekuje već ga upotpunimo sa još nekim vidom dijagnostike . Biće pregled ultrazvuk abdomena I obavezna konsultacij sa specijalistima gastroenterologije. Nakon analize hormona štitaste žlezde, nakon dva sata od uzimana krvi svi ljudi koji budu došli kod nas  moći će da se posavetuju sa endokrinologom.“ kaže direktor Zoran Radovanović.

Pregledi će biti organizovani u sedam ambulanti.

Nakon pregleda svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju, a oni kod kojih se ukaže potreba biće upućeni na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

U cilju ranog dijagnostikovanja promena na dojkama u Domu zdravlja Niš biće obavljani pregledi aparatom za mamografiju.

 „Drago nam je da je Ministarstvo prepoznalo Niš kao veliki centar zdravstva sa najvećim Domom zdravlja na Balkanu. U okviru akcije biće otvorene i četiri ultrazvučne ambulante koje će pokrivati radiološki deo pregleda.“istakao je Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš.

Veliko interesovanje za ove preglede vladalo je I pre desetak dana kada je Dom zdravlja organizovao ove preglede u okviru njihove akcije “ Otvorena vrata, kada je na pregled došlo oko 180 žena.

On je dodao da će osim mamografskih pregleda na raspolaganju biti i patronažne sestre koje će na lutkama demonstrirati samoopipavanje. Planira se da oko 20 žena bude pregledano tokom sutrašnjeg prepodbneva.

Za one žene koje ne stignu s obzirom na vreme trajanja mamografiskih  pregleda, da dođu na red, , naći će se termini i zakazati pregledi za naredni period, kaže dr Jerkan., koji je dodao “Otvorićemo četiri ultrazvučne ambulante u sklopu radiološkog dela “

 Sutra će besplatni preventivni pregledi  biti organizovani  u Kliničkom centru i Domu zdravlja  od 08 do 16:00 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare