Šutanovac: Kosovo nije dnevno politički problem

LESKOVAC

“Smatramo da Kosovo nije dnevnopolitički problem i smatramo da Kosovo ne sme da se zloupotrebljava u dnevnoj politici ” , rekao je predsednik DS Dragan Šutanovac za JUGpress.
“Nemamo puna saznanja dokle se u tim razgovorima stiglo, niti imamo puna saznanja koja je platforma politička koju nudi Republika Srbija u tim pregovorima”, dodao je on.
Šutanovca je rekao da je “problem ” to što poslanici u Skupštini Srbije “ne mogu da dobiju informaciju šta se zaista razgovara i da li se zaista vodi dijalog ili se samo pravi predstava za javno mnenje”.
“Zabrinjavajuće je da situacija na Kosovu nije ništa bolja. Naprotiv, mi smo u nekoliko navrata ukazivali da treba ići ka rešenju, a ne ka problemima”, rekao je Šutanovca koji “podseća” da su, kako kaže, “ čak izazivani problemi s naše strane, slanjem oslikanog šinobusa na Kosovo”.

Na pitanje koja je njegova ideja za ućestvovanje u dijalogu o Kosovu i kada je u pitanju promena Ustava, Šutanovac je rekao da je Demokratska stranka prošle godine u novembru mesecu krenula sa izradom izmena Ustava u delu koji se tiče pravosudja.
“Nažalost, pravosudje u Srbiji je i danas zavisno od izvršne vlasti odnosno od političke volje moćnika i smatramo da ta stvar u Ustavu mora da se izmeni ukoliko Srbija želi da nastavi da razgovara u daljim integracijama sa Evropskom unijom i da otvara poglavlja”, rekao je Šutanovca.
To je neophodno, dodao je on, “ukoliko želimo da imamo nezavisno sudstvo, gde će sudije moći medjusobno da se biraju i moći da donose presude bez ikakvog straha da će neko uticati na njih”.
“ Naša želja je da, pre svega, pomognemo gradjanima i zato smo i ponudili tu izmenu Ustava. Nismo je, još uvek, nikome poslali. Smatramo da će ona biti u skladu sa evropskim načelima i da će i venecijanska komisija da odobri naše stavove, a svakako ćemo je poslati u parlament. Iskreno rečeno, ne očekujem da vladajuća većina, kao ni ostale predloge zakona, a Ustav je takodje vrhovni zakon, prihvati, ali mi želimo da imamo našu ponudu i da znaju gradjani za koju politiku se zalaže Demokratska stranka”, objašnjava Šutanovca.
Na pitanje FoNeta kakav je stav Demokratske stranke oko izbacivanja Kosva I Metohije iz preambule Ustava, Šutanovac je rekao da predlog te stranke “ ni na koji način ne tretira preambulu”.
“ Mi smo se trudili da uradimo izmenu za koju smo ubedjeni da bi i gradjani i sve stranke koje žele da vide Srbiju, iskreno sa evropskim vrednostima i u evropskom sudskom standardu, podržale taj deo. Ukoliko neko bude iznosio druge predloge, davaćemo mi naše amandmane, “rekao je Šutanovac koji “misli” da to u ovom trenutku nije tema”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare