Ministartstvo privrede nije dozvolilo produžetak kolektivnog ugovora za radnike “Galenike”

BEOGRAD

Predsednik sindikata “Nezavisnost” u fabrici “Galenika” Zoran Pantelić rekao je danas za JUGpress da Ministarstvo privrede nije dalo saglasnost direktoru te fabrike da produži kolektivni ugovor sa radnicima.
“Juče su sindikati u ministarstvu privrede imali još jedan sastanak, na naše insistiranje. Jedina tačka dnevnog reda je bio naš zahtev da se produži važnost Kolektivnog ugovora za još tri godine, ovaj aktuelni važi do kraja 2018. Godine”, rekao je Pantelić.

On je dodao da su još u aprilu sindikati započeli aktivnost da se ovaj akt produzi za naredne tri godine, kako bi i sa novim vlasnikom imali uredjene radne odnose na način kao i do sada, bez ikakvih dodatnih uvećavanja prava za radnike.

“Direktor nam je tada saopštio da ovoga puta mora da traži saglasnost od Ministarstva privrede jer se najavljivala nova privatizacija. Od tada do danas sindikati pokušavaju da dobiju tu saglasnost”, rekao je Pantelić.
On navodi da su “u ministarstvu kontinuirano odugovlačili da se izjasne po tome, pa su sindikati , uz oštar dopis, isposlovali jučerašnji sastanak sa samo ovom temom”, rekao je Pantelić.
“Predstavnici Ministarstva privrede su na sastanku definitivno odbili naš predlog za produženje važnosti Kolektivnog ugovora jer , po njima, to dovodi u opasnost čitav tenderski postupak, boje se povlačenja kupaca i , kažu, da nam u tom slučaju prete mogućnošću stečaja”, objašnjava Pantelić.
On ocenjuje da je Ministarstvo privrede “ovim potvrdilo da su apsolutno na strani investitora i kupaca, da o interesima svojih gradjana i radnika ne vode ni malo računa I da im je važno da ostvare njihov cilj, pa makar i preko obespravljenih radnika”.
Odbori sindikata i zaposleni sada imaju nekoliko dana da razmotre nastalu situaciju i da , nakon duboke analize, donesu odluku.
Pantelić kaže da su dve mogućnosti .
“Prva je ne prihvatiti odluku ministarstva i preduzeti sve raspoložive metode sindikalne borbe u odbrani zahteva da se produži trajanje Kolektivnog ugovora I druga prihvatiti trenutno stanje i Kolektivni ugovor, koji važi do kraja decembra 2018. Godine.
On je najavio da će u ponedeljak odbor sindikata Nezavisnost analizirati situaciju.
“Razgovaraćemo sa zaposlenima, pa nakon toga sa kolegama iz Samostalnog sindikata doneti odluku šta nam je rdaiti dalje”, rekao je Pantelić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare