Susret sa vršnjacima iz Španije, nova znanja i nova iskustva

NIŠ

 Učenici Prehrambeno-hemijske škole proveli su 15 dana u Sevilji, Španija u okviru projekta Erazmus plus „Mobilnost, nova znanja i nova iskustva“ pod pokroviteljstvom Evropkse unije. Vratili su se sa pregršt nezaboravnih uspomena, sa novim znanjima i nivim iskustvom koja su stekli radeći u laboratoriji škole čiji su gosti bili  ali će im u sećanju ostati i druženje sa vršnjacima iz Španije. U Sevilji je boravilo 15 učenika sa smerova za forenzičare, farmaceutske, zaštitu životne sredine i prehrambeno-hemijske tehničare. Sa njima su za Sevilju otputovali i njihovi profesori, koordinator projekta Slaviša Manić, profeosr   stručnih predmeta kao i profesorke hemije Svetlana Bogunović, Lela Paunović i Vesna Jović. Svako od njih je bio na svom zadatku u okviru ovog  projekta.

                         „Projekat u kome smo sada učestvovali nosi naziv „Nova znanja i nova iskustva“ i organizovan je  u okviru mobilnosti  učenika Erazmus plus pod pokroviteljstvom  Evropske unije, a naši učenici su dobili priliku da posete školu u Sevilji koja je, takođe, u ovom projektu. Škola je slična našoj i na ovaj način smo uspostavili saradnju  koja je na obostranu korist. Profesori su vodili učenike kroz ovaj projekat, ali smo bili na različitim zadacima. Učenici su radili u laboratoriji gde su sticali nova znanja i iskustva u okviru mikrobioloških istraživanja, dok su profesori  posmatrali rad španskih kolega kako bi smo uporedili njihov sa našim radom na istim zadacima“, kaže profesorka Svetlana Bogunović.

                     Zaključak se da naslutiti već na samom početku priče. Razlika u radu profesora u španiji i u Nišu gotovo da i nema, a učenici su uspeli uspešno da odgovore svim izazozovima koji su ih čekali u laboratoriji.

                     „To ja ze sve nas bio dobar podstrek jer smo a taj način potrvdili da smo na dobrom putu i da naši učenici dobijaju ista znanja kao i njihovi vršnjaci u evropksim zemljama. Osim toga  dobili smo i neke nove ideje koje možemo da primenimo u daljem radu“, dodaje Svetlana Bogunović.

                    Učenici su prezadovlji onim što su nučili, videli i doževeli jer su stekli jedno sasvim novo iskustvo kada je u pitanju rad u laboratoriji, ali i kada je u  pitanju suret sa Seviljom i jednom sasvim novom kulturom. Nekima od njih ovo bilo i prvo odvajanje od porodice što je za njih, takođe, novo iskustvo.

                     „Najviše vremena smo tkom radnih dana proveli u laboratoriji gde smo radili eksperimentalne vežbe iz mikrobiologije i hemije. Dosta toga smo  već radili i ovde u našoj školi, ali su mlađi učenici su se sreli sa potpuno novim vežbama. Profesori koji su bili naši mentorni su nam detaljno sve objašnjavali, a dosta toga što smo naučili može se primeniti u sadašnjem a nadam se i budućem školovanju“, kaže Branka Stanković, učenica trećeg razreda na smeru za forenzičke tehničare.

                  Jovana Zlatanović je učenica prvog razreda  smera za tehničare za operativnu forenziku i u potpunosti se slaže sa starijom drugaricom.

                 „Laboratorija u kojoj smo radili opremljena je sa najsavremenijim uređajima, radili smo neke sasvim nove eksperimente, sve nam je bilo na dohvat u svakom trenutku i jako sam zadovoljna onim što sam tamo uradila“, kaže Jovana.

                  Glavni krivac za celu ovu priču je profesor Slaviša Manić koji je koordinator celog projketa.

               „ Ovo je je jedinstvena prilika i za učenike i za nastavnike da dožive profesionalno iskustvo  u inostranom okruženju, da steknu  nova znanja, da poboljšaju svoje komunikacione sposobnsoti, da dožive susret sa  novom kulturom i na taj način  razviju svoj i profesionalni i društveni život u novom pravcu.  Kada govorimo o radu u njihovim laboratorijama tu nema velikih razlike u tom smislu da mi zaostajemo za njima. Mogla je jedino da se primeti nešto savremenija oprema, ali je to nama dalo mogućnost da tamo upoznamo neke nove tehnike u radu, da se deca srednu sa savremenijim uređajim, ali kako je u prvom planu ambicioznost učenika, mi smo sve to spojili i ovaj boravak predstavlja napredak u odnosu na ono što smo imali do sada“, zaključuje Manić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare