Suroi: Ideja o razmeni teritorija katastrofalna za obične Srbe i Albance

BEOGRAD

(FoNet)

 Kosovski novinar i publicista Veton Suroi izjavio je danas u Beogradu da bi interes Kosova trebalo da bude Srbija kaojaka i bogata država radosnih građana.
Jer, kada je Srbija ratno raspoložena, to nije samo problem za nju, već i za ceo region, ocenio je Suroi na skupu “Nova paradigma za Kosovo i Srbiju”, čiji su organizatori Forum zaetničke odnose i Fondacija za otvoreno društvo.
Nije cilj da komšiji crkne krava, već da se oteli, rekao je Suroi.
On je izjavio da je ideja o razmeni teritorija između Srbije i Kosova katastrofalna za odnose običnih Srba i Albanaca.
Razgovorom o razmeni teritorija se izaziva strah da će se dogoditi nešto loše, na osnovu iskustava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sa Kosova, konstatovao je Suroi.
Prema njegovim rečima, kada predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači pominju razmenu teritorija, prvo pitanje koje postavljaju kosovski Srbin i Albanac sa juga Srbije je sa koje strane granice će se naći njihove kuće.
Etničko razgraničenje nije moguće. Ne možete izbaciti sve Srbe ili Albance sa neke teritorije i misliti da ste time nešto rešili, ocenio je Suroi.
On je izjavio da se idejom etničkog razgraničenja “zaobilazi i problem kosovskog srpskog mita”.
Dobijanjem Leposavića i Zubinog Potoka se neće dobiti i kosovski srpski mit, koji je deo i kosovske kulture i građana. Manastir Dečani je deo Srpske pravoslavne crkve,ali i deo moje kulture i deo svakog građanina Kosova i svih Srba, rekao je Suroi, uz tvrdnju da je većina kosovskih Albanaca i Srba protiv etničke podele.
Suroi je konstatovao da je u Srbiji zastupljen govor gubitnika, kada se tvrdi da treba ići ka teškom kompromisu, koji će biti pakao za obe strane.
Zašto mir ne bi mogao biti lepa budućnost, već mora bitino nešto što stvara nelagodnost, upitao je Suroi.
On je, govoreći o odnosu prema zlu, naveo da su u policijskoj bazi u Batajnici sahranjena tela nekoliko stotina albanskih civila, uključujući decu, ubijenih na Kosovu.
Umesto da se preispita odnos prema zlu u društvu, podigne neko obeležje vezano za ubijene, dolazi se do pokušaja amnezije i izgradnje na tom mestu Crkve Svetog Stefana Dečanskog, koju je finansirala jedinica specijalne policije.To je odnos prema zlu, izjavio je Suroi.
On je ocenio da odnosi između Rusije i Zapada ne vode ka dogovoru između Beograda i Prištine.
Interesi Kosova i Srbije ne bi trebalo da služe kao moneta za potkusurivanje u igri velikih sila, rekao je Suroi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare