Sukob u Skupštini Kosova i šta je Kurti rekao o Radojčiću

Sednica Skupštine Kosova prekinuta je nakon sukoba poslanika opozicije sa poslanicima i ministrima, dok je premijer Aljbin Kurti držao govor.

Dok je premijer Kurti u Skupštini govorio o pitanju severa, opozicioni poslanici su ga poprskali vodom, što je izazvalo fizički obračun poslanika i ministara prisutnih u Skupštini.

Kurti je govorio o situaciji na severu Kosova kada su njegov govor prekinuli opzicioni poslanici uzvicima.

Najprije je u smeru zamenika premijera Besnika Bisljimija bacio vodu zastupnik Mergim Lushtaku, zatim je fizički napadnut ministar finansija Hekuran Murati.

Nakon sukoba prekinut je direktan prenos iz Skupštine Kosova.

Poslednjih dana, kao i na ovoj sjednici, opozicija je bila kritična prema vlasti, jer su mediji na Kosovu objavili audio snimke šefice parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje, Mimoze Kusari-Lila, gdje ona priznaje da je vodila razgovor s potpredsjednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.

Za Milanom Radoičićem potpredsjednikom Srpske liste tragaju kosovske vlasti, a on se nalazi i na američkoj crnoj listi zbog “umešanosti u međunarodni organizovani kriminal”.

Traži se zbog sumnje da je umešan u zastrašivanje svedoka u sudskom procesu poznatom kao “Brezovica”.

Druga poternica raspisana je za Radiočićem 2022. u slučaju “Brezovica” koji se tiče nelegalne gradnje, a u koji je umešan i funkcioner Srpske liste Bratislav Nikolić. U tom slučaju Tužilaštvo iz Uroševca ga tereti za “zastrašivanje svedoka”.

Prva poternica rapisana je 2019. i dovodi Radoičića u vezu u slučaju sa ubistvom Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda. Ivanović je ubijen sa više hitaca iz pištolja, ispred sjedišta te partije u Sjevernoj Mitrovici 16. januara 2018. godine.

Pre nego što je napadnut, Kurti je u Skupštini govorio o Radoičiću i kako je potjernica za njim povučena 2021. godine, nekoliko dana prije formiranja njegove vlade.

“Kada su bile prethodne vlade, ovaj glavni kriminalac je bio u Mitrovici, bio je u Prištini. Sada je naš doprinos da je on u hotelu na Kopaoniku, u Srbiji.”

Međutim, poternica za Milanom Radoičićem povučena je u martu 2021. bez ikakvog obrazloženja.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare