Sukob Banđura i Jerkana  na sednici Gradskog veća 

NIŠ

Na sednici Gradskog veća, usvojeni su i izvestaji o prošlogodišnjem poslovanju zdravstvenih ustanova, u čijem finansiranju učestvuje i grad Niš. Usvojeni su i njihovi planovi rada za ovu godinu.

Živa rasprava  vodila se oko  izveštaj o radu Doma zdravlja između zamenika gradonačelnika Miloša Banđura  i direktora Milorada Jerkana . Banđur je inisitirao da mu direktor Jerkan kaže koliko će zdravstvenih radnika moći da bude konstatujući da se iz gradskog budžeta od 2016. godine izdvaja sve više para za bolju kadrovsku opremljenost u Domu zdravlja

Dodao je i da je od pre dve godine iz ove ustanove otišao 61 radnik. Uz komentar ‘’ista pitanja od istog čoveka’’, direktor je rekao da će novi ljudi  biti zapošljavani u skladu sa normativima te kuće.

Direktor Doma zdravlja kazao je da nikakvog prijema radnika nije bilo 2017 godine i svaki prijem radnika se objavljuje na portalu Doma zdravlja. “ Najverovatnije vama nije poznato da ni jedan lekar ne može da dobije pečat ako zvanično ne bude objavljen konkurs na portalu i ne može da učestvuje u nadoknadi”

Direktor Doma zdravlja kazao je da su trenutno raspisana dva konkursa , za otorinolaringologa , po šesti put i za dermatologa. Sve to “ po odobrenju Ministrstva zdravlja

On je kazao da je prijem lekara neophodan a da ima 33 sestara više.

Neslaganja je bilo i oko podatka o tome sa koliko para je Grad finansirao Dom zdravlja . Kako je rečeno Grad učestvuje u finansiranju Doma zdravlja a 2 odsto od ukupnog godišnjeg budžeta koji iznosi 15 miliona evra.

Banđur je na osnovu podataka iz izveštaja kazao da je grad finansirao rad Doma zdravlja u prošloj godini sa preko 42 miliona dinara, dok je direktor Doma zdravlja tvrdio da je reč o 36 miliona.

“ Nije tačno, bilo je 36 miliona i za popravke je bilo namenjenih 20 miliona,  za koje ne znam kako su nestala tih 20 miliona. Nisu nam dali ni jedan dinar” kazao je Jerkan

 Banđur je insistirao da se objasni kako je moguće “ da nestane i jedan dinar, a kamo li 20 miliona, na šta  direktor Doma zdravlja nije dao jasan odgovor.

Banđur je rekao da mora da se utvrdi šta je bilo sa tim parama i da direktor Doma zdravlja  Jerkan mora pismeno da se obrati gradu Nišu i inicira pokretanje tog pitanja.

Osim toga, Banđura je interesovalo zašto Dom zdravlja u 2018. planira da smanji broj usluga za 23 %, u odnosu na broj koji su pružili građanima tokom prošle godine kada je bilo 5,4 miliona usluga

“ Sto se tiče smanjenja od 23 posto mi smo i u prethodnoj godini najavili garanciju da će biti 6 miliona usluga. Mi smo do sada uradili već preko tri miliona usluga , a planiranje se vrši prema broju radnika. Nama ne priznaju prema broju usluga nego prema broju stanovnika. “

Banđur je istakao da Dom zdravlja mora da ima realne brojke u dokumentima i što se izveštaja ali i planova tiče i da se njegova diskusija zasniva na podacima iz izveštaja koje je Dom zdravlja dostavio Gradskom veću.

Inače, Jerkan je istakao i da su ambulante u selima u veoma lošem stanju,  i da ambulanta u Prvoj Kutini nije radila četiri meseca.

 Izveštaj i plan su usvojeni i biće razmatrani na sledećoj  sednici Skupštine Grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare