Suđenje zbog pretnji OK radiju: Svedoci neuverljivi, Nikolić ponovo bahat

VRANJE

Suđenje zbog pretnji OK radiju iz Vranja nastavljeno iskazima svedoka koji su radili u kafiću No Comment. Oni odreda “nit su šta čuli nit su šta videli”, ali su nekako saznali šta je ko govorio na prethodnom ročištu, posle čega su svi zajedno otišli da daju izjave koje su overili kod notara. Dejan Nikolić nastavio sa bahatim ometanjem procesa. Najavljeni kraj suđenja ipak odložen za 11. oktobar

Mnoštvo policajaca obezbeđivalo sud u Vranju (foto: Dejana Cvetković / Cenzolovka)

Ozbiljne policijske snage danas su okružile zgradu Osnovnog suda u Vranju, gde je nastavljeno suđenje Dejanu Nikoliću Kantaru zbog pretnji OK radiju. Posle brojnih pretnji koje je Nikolić i na prethodnom ročištu uputio i zaposlenima na radiju i drugim novinarima koji su pratili suđenje, kao i da će „srušiti Vranje“, očigledno je policija procenila da se radi o događaju od visokog bezbednosnog rizika.

Ovog puta nije bilo organizovanog dolaska Nikolićevig pristalica, osim 20-ak onih koji su došli da prate suđenje. Tokom ovog ročišta Nikolić je pokazao da je odlučio da „spusti loptu“. Bar utoliko što ovog puta nikom nije pretio, ali je zato sve vreme galamio, prekidao, upadao u reč.

Sutkinja Jelena Dimitrijević ga je više puta opomenula. Na počeku suđenja je rekla da će kazniti novčano i izbaciti iz suda one koji progovore bez njene dozvole, ali to se sa Nikolićem ipak nije dogodilo ni posle desetina njegovih upadica. Nije bio problem ni to što je na suđenje došao u šorcu, iako bi svakom drugom tako obučenom ulaz u sudnicu bio zabranjen.

Ni luk jeli ni luk mirisali

Na glavnom pretresu saslušani su svedoci, čije su pojedine izjave zvučale čudno, neuverljivo, a neke se nisu poklapale sa izjavama drugih svedoka ili sa njihovim prethodno datim iskazima.

Govorili su o događajima od 1. juna, kada je, prema optužnici, Bojan Tanasković isprskao farbom kafe No Comment, dok je Slaviša Kocić uneo telefon preko koga je Nikolić pretio zaposlenima.

Posebnu pažnju izazvao je veoma neobičan dogovor troje svedoka, koji su donedavno bili zaposleni u No Commentu, da samoinicijativno daju iskaze overene kod notara, pošto su „čuli“ da se o njima govorilo na prethodnom ročištu. Kako su čuli? Tako što „ceo grad o tome priča, evo izađite pred sud i naći ćete nekog da vam ispruča šta se na suđenju dogodilo“ (Nikola Ristić).

U vezi sa prskanjem kafea farbom 1. juna i pretnjama preko telefona, troje svedoka koji su dali izjave kod notara bili su jedinstveni – ništa što optužuje Kantara nisu ni čuli niti videli. 

Takve izjave su dali konobarica u kafeu No Comment Jelena Mladenović i konobari Jovica Stanojević Nikola Ristić

Ristić je bio taj, kako je svedočio, ko je kolegama predložio da daju iskaze notaru. 

Sutkinja Dimitrijević je to neobičnu okolnost prokomentarisala:

„Iskreno, meni nikad ne bi palo na pamet da odem kod notara. Vi dosta toga znate o funkcionisanju suda.”

„Da, prosto znam”, samouvereno je odgovorio svedok, uz glasno odobravanje Nikolićevih pristalica.

Ristić nije bio očevidac pretnji 1. juna, pošto je završio smenu pre nego što su se one dogodile.

On je rekao i da se ne seća kome je dao izjavu koja je overena kod notara niti kako je ona došla do suda. Kaže da je izjavu dao samoincijativno kako bi se „ogradio od svega”, a i zato što za njega predstavlja veliki stres pojavljivanje pred sudom.

Dodao je i da je posle pretnji pričao sa bliskim Nikolićevim saradnikom Velimirom Vukoslavljevićem nakon ovih događaja, ali da su samo „vodili neformalan razgovor”.

I konobarica Jelena Mladenović je rekla da se sa Vukoslavljevićem poznaje desetak godina i da ga je dva-tri dana posle pretnji srela kada je izlazila sa posla. I oni su, kaže, razgovarali neformalno.

Konobar Jovica Stanojević naveo je da se sa okrivljenim Nikolićem zna više od 20 godina i da su drugovi iz srednje škole, te da su u dobrim odnosima. Kaže da ni sa kim od okrivljenih nije kontaktirao nakon događaja kao i da nikog od bliskih saradnika okrivljenog ne poznaje sem Vukoslavljevića. Rekao je da mu niko nije pretio i da je u međuvremenu našao novi posao. 

Ništa nije čuo kada je Kocić uneo telefon u kafe, nije se uplašio kada je Tanasković prskao farbom. 

To je negirao Goran Mitić, šef marketinga u OK radiju. On je rekao da su i Mladenović i Stanojević posle incidenata 1. juna, bili vidno uznemireni. 

Rekao je da nije video da li je neko od Nikolićevih saradnika bio u kafiću posle incidenata, ali da je čuo da je dolazio Vukoslavljević.  

Bio je i svedok i razgovora vlasnice kafea i radija Olivere Vladković i Nikolića. Kaže da mu tada nije bilo nimalo svejedno, kao i da je Vladković posle razgovora bila vidno uzrujana.

MATIĆ: SINHRONIZOVANA SVEDOČENJA

„Današnja svedočenja su očigledno dogovorena i sinhronizovana. Mislim da je tužilačka strana uspela da pokaže apsurdnost ovakvih svedočenja”, rekao je Veran Matić za Cenzolovku.

On veruje da je to veoma važno da odluka suda u potpunosti bude u okvirima zakona, te da veruje da će se „proces zaključiti na narednom ročištu i da ćemo imati osuđujuću presudu”.

Pretnje ili šuštanje?

Posle saslušanja svedoka, u sudnici su pregledani i materijali sa CD-ova – video-snimci sa nadzornih kamera u No Comment kafeu i listing ostvarene komunikacije na telefonu vlasnice radija Olivere Vladković.

Pregledani su najvažniji isečci videa sa kamera u OK radiju i kafiću No Comment, koji su prikazali kako je kafe isprskan i kako je Kocić uneo telefon. Na snimcima se nije razgovetno čulo šta ko govori. 

Branitelji okrivljenih rekli su da se sadržaj tih snimaka ne poklapa sa snimcima koji su njima dostavljeni.

Najveće dileme izazvao je video u kom se vidi kako zaposleni u kafiću slušaju glas koji dopire iz telefona koji je držaoKocić.

Nasuprot izjavi oštećene Svetlane Ivanov da se sa telefona čuo glas Dejana Nikolića, koji je pretio  kako „kafić neće raditi”, ostali svedoci naveli da nisu čuli ništa sem „šuštanja”. 

Ivanov je ranije svedočila da je Kocić ostavio telefon i rekao: „Slušajte, govori Dejan”, a potom pretio kako kafić neće raditi. 

Na snimku se videlo se da su i drugi zaposleni kafića bili na istoj razdaljini od telefona kao i ona, što bi trebalo da znači sa su čuli isto. Oni su, ipak, to negirali.

Sutkinja je rekla da se u videu jasno čuje spominjanje imena „Dejan“, što je potvrdio i Nikolić, uz primedbu da se ne zna o kom je Dejanu reč. On je rekao i da video može i da se montira.

„Nije bilo moguće manipulisati snimcima, jer je policija došla posle 15 minuta na lice mesta”, rekla je kasnije advokatica oštećenih Kruna Savović.

Jedan od bizarnih momenata ovog procesa bio je i trenutak kada je okrivljeni Nikolić pitao da li može da sklopi dogovor sa tužiocem, ali nije dobio odgovor. Pitanje je delovalo cinično, mada nikom nije bilo jasno zašto ga je Nikolić uputio.

Sutkinja je rekla i da će sutra odlučiti o zahtevu za ukidanje pritvora Bojanu Tanaskoviću i Slaviši Kociću. Rekla je da su, saslušanjem svedoka, istekli razlozi zbog kojih je pritvor određen, a potom i produžen.

Oštećenima je dala rok tri dana da sudu dostave dozvole za snimanje kamerama u kafiću No Comment.

Suđenje su, pored rodbine i prijatelja okrivljenih, pratili brojni novinari, predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, OEBS-a, predsednik UO ANEM-a Veran Matić, karikaturista Marko Somborac.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. oktobar u 10 sati, kada su najavljene završne reči.

Izvor: Cenzolovka

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare