Sud u Strazburu odlučio protiv banaka

STRAZBUR

(Danas)

Nakon što su članice OTP banke podnele predstavku u Evropskom sudu u Strazburu, žaleći se na mađarske zakone, Evropski sud za ljudska prava rekao je da su zakonske mere bile usmerene na sprečavanje velikog broja parnica koje su pretile pravosuđu kao i da je zakon sledio legitimne ciljeve osiguranja javnog interesa.

Nakon što je Mađarska 2014. godine donela tri zakona kojim je izvršila prinudnu konverziju svih kredita indeksiranih u stranoj valuti u domaću valutu – forinte, po kursu na dan zaključenja ugovora i uvela zakonsku pretpostavku ništavosti odredbi o jednostranim izmenama kamatnih stopa i naknadama, a Ustavni sud Mađarske odbio ustavnu tužbu, članice OTP bankarske grupe podnele su predstavku Evropskom sudu u Strazburu, tvrdeći da im je takvom odlukom države Mađarske povređeno pravo na imovinu i pravo na pravično suđenje. Evropski sud za ljudska prava je rekao da su zakonske mere bile usmerene na sprečavanje velikog broja parnica koje su pretile pravosuđu, kao i da je zakon sledio legitimne ciljeve osiguranja zaštite potrošača, javnog interesa i efikasnog sprovođenja pravde, a u skladu sa smernicama koje je dao Vrhovni sud Mađarske, saopštilo je udruženje CHF Srbija, koje okuplja korisnike kredita u švajcarskim francima.

Kako navode, u zaključku, sud je istakao da su finansijske institucije morale biti svesne potencijalno nepravičnih odredbi ugovora i da im nije povređeno ni pravo na pravično suđenje, niti pravo na imovinu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare