“Stvarno važna kartica” i u Leskovcu

LESKOVAC

‘’Stvarno važna kartica’’, čiju se primena uskoro očekuje i u Leskovcu, projekat je Fondacije ‘’Ana i Vlade Divac’’ i deo obimnog programa ’Unapredjenje okvira za davanje’’, koji, uz podršku Privredne komore Srbije i Smart kolektiva, a uz finansiranje organizacije USAID-a, ova humanitarna organizacija sprovodi još u Kruševcu, Novom Pazaru, Sremskoj Mitrovici i Obrenovcu.

Radi seo pilot projektu, koji će, veruju u Fondaciji, stvarno zaživeti, jer prvi rezultati govore u prilog održivosti. Reč je o kartici, koja, pored pogodnosti za kupce u smislu popusta, obezbedjuje i novac  za zajednicu.

“Kada kupac koristi ‘’Stvarno važnu  karticu’’, on kupuje jeftinije ili uslugu plaća po nižoj ceni, a deo sredstava se sliva u lokalni fond i odatle, sav novac potrošen u, recimo, Leskovcu, tu i ostaje. Njime će kasnije biti podržani projekti važni za grad. Vlasnici kartice mogu biti svi, a danas želimo da u Leskovcu promovišemo njenu misiju i u priču uključimo što više lokalnih kompanija, restorana, kafića, ističe Jelena Rakić,projekt menadžer Fondacije ‘’Ana i Vlade Divac’’.

U nekim od gradova gde se pilot prijekat, takodje sprovodi, gradjani već koriste ‘’Stvarno važnu karticu’’ i njome plaćaju u trgovinama, restoranima i kafićima, čime sebi obezbedjuju popust, a lokalnoj zajednici sredstva za nove puteve I škole ili zadovoljenje drugih opštih interesa.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peca
Peca
4 godine pre

Super ideja, ali ne verujem da će kod nas zaživeti, jer ovde ne postoji ni transparentan uvid u trošenje budžeta (recimo mesečni presek na sajtu grada), a kamoli kontrola “dobrovoljnih priloga”