Studentski elektronski časopis „Bez limita“ proslavio treći rođendan

NIŠ

Studentski elektronski časopis „Bez limita“ proslavio je treći rođendan. U slavljeničkoj atmosferi saradnicima časopisa dodeljene su i nagrade, a mnogi od njih su se na rođendanksom slavlju prestavili na način kojim žive, čitajući svoju poeziju ili priče koje su ili ne objavljene u ovom časopisu. Izdavač časopisa je Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu, a urednici su  msr Jelena Jocić, doktorand na smeru Mediji i društvo i  Dušan Petrović, doktorand na smeru Srbistika. Operativni urednik časopisa je Nikola Mihajlović, diplomirani filolog. O dizajnu sajta brine tehnički urednik  msr Aleksandar Novaković, asistent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.                         „Ideja o elektronskom časopisu i njegovom naslovu, „Bez limita”, rodila se u okviru radionica Književnog kluba Filozofskog fakulteta u Nišu. Prvi prilog časopisa objavljen je 30. marta 2019. godine. Od novembra 2019. godine časopis ima svoj međunarodni standardni serijski broj ISSN (ONLINE): 2683-457X. Časopis se zasniva na dvojnom uredništvu, tačnije imamo  predstavnike sa književnosti i sa novinarstva“, kaže Nikola Mihajlović.

                        Veliku podršku studenti koji su povezani sa časopisom dobju od profesorke docenta dr Mirjane Bojanić Ćirković,  sa Departmana za Srbistiku Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu. Ostatak časopisa čine lektori i brojni saradnici čije priloge časopis objavljuje.

                        „Časopis se prvenstveno bavi književnim i umetničkim temama tako da je glavna oblast kultura. Objavljujemo prozu, poeziju, ali imamo i reportaže  sa terena u vezi sa sa filmom, muzikom ili određenim nagradama. Svako ko se interesuje za ove oblasti može da probađe određene priloge u časopisu“, kaže Nikola Mihajlović i dodaje da su njihovi najbrojniji čitaoci studenti , srednjoškolci, ali ima i onih koji se intersuju za oblasti o kojima se piše u časopisu pa je čitalačka publika „bez limita“.

                       Saradnici časopisa su studenti, srednjoškolci ali su tu i autori  u ozbiljnijim godinama i ne samo iz Srbije već sa prostora bivše Jugoslavije.

                      „Često dobijamo priloge i iz Hrvatske ili Crne Gore tako da časopis prelazi i državne granice. To samo znači da časopis dopire do svakoga. Časopis se odlikuje kako žanrovskom, tako i tematskom raznovrsnošću, kao i otvorenošću i dostupnošću za autore različitih uzrasnih nivoa. Preko dvadeset različitih rubrika na pravi način svedoče o heterogenosti sadržaja koje časopis objavljuje“, dodaje Mihajlović.

                      Elektronska forma časopisa odlična je prilika za sve one koji žele da plasiraju svoja dela ili da čitaju umetničke i novinarske priloge različitog tipa. Jedna od prednosti „Bez limita” jeste saradnja recenzenata i autora u zajedničkom procesu poboljšavanja i usavršavanja tekstova koji se objavljuju.

                        „Kada smo pokrenuli časopis ideja je bila da ono što radi Književni klub Filozofskog fakulteta bude dostupno čitaocima u članovima Kluba.Nakon toga smo odlučili da se posvetimo kulturi i afirmisanim autorima koji pišu ali se možda plaše da to publikuju. Časopis je otvoren i za sve one koji se bave fotografijom ili muzikom. U principu časopis mladim stvaraocima pruža šansu i mogućnost da se predstave publici, ali to važi i za već afirmisane autore“, kaže Mihajlović.

                     Prema njegovim rečima časopis pruža i dobru osnovu za studente koji se na neki način usavršavaju za svoje buduće pozive, a to se posebno  odnosi na lektore ili urednike u časopisu. Oni koji studenti koji rade u časopisu to čine volontersi iz čiste ljubavi prema oblastima kojima se časopis bavi. Pred čitaocima je sada 13 broj časopisa koji izlazi tromesečno. Objavljeno je preko 500 priloga u okviru 20 rubrika i svako može da pronađe nešto što ga zanima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare