Student Petar Kostić vitez Bogojavljanja

NIŠ

Petar Kostić, student Mašinskog fakulteta u Nišu, vitez je Bogajavljenskog plivanja koje je održano u organizaciji Gradske opštine Medijana .

Zanimljivo je da je Petar sa nepunih 20 godina bio najmlađi učesnik ovog takmičenja, ali i to što je bio prva rezerva na spisku prijavljenih kandidata. Ovaj mladi Nišlija je sve takmičare ostavio iza sebe nekoliko metara, i to na startu.

„ Drugi put sam učestvovao. Ovog puta sam imao bolju podršku pa sam i pobedio. Nekada sam se rekreativno bavio plivanjem što mi je sada značilo “rekao je Kostić.

On je do opštine Medijana dobio novčanu nagradu od 30.000 dinara,časni krst, zlatni lanac, privezak u obliku krsta i lovorov venac.

“ Nemam reči za hrabrost naših plivača. Po ovoj hladnoći to je pravi podvig. Ove godine plivala je i jedna dama, posebno priznanje joj odajem – rekao je predsednik Gradske opštine Medijana Milan Krstić i dodao: “ Da opština organizuje manifestacije koje neguju tradiciju, čuvaju od zla, a donose dobro, pokazuje i veliki broj posetilaca na temperaturi od minus četiri stepeni, po jakom i hladnom vetru. I njima veliko hvala što prate svoju opštinu i što su došli da podrže plivače – naglasio je Krstić.

Svi učesnici plivanja takođe su dobili poklone od Gradske opštine Medijana.

Po tradiciji, na Bogojavljenje, u trci za Časni krst učestvovalo je 19 plivača, od čega po jedan predstavnik Policijske uprave u Nišu, Žandarmerije i Vojske Srbije. Ove godine za titulu viteza Časnog krsta borila se i jedna žena, 35- godišnja Jovanka Morović , apsolvent medicine i majka troje dece. Najmlađi prijavljeni plivač imao je 20 godina, a najstariji 70. Svi plivači prošli su zdravstvene preglede i dobili potvrdu da mogu učestvovati u ovom takmičenju. Pre skoka u vodu, plivači su simbolično pustili po jednog goluba.

U Nišu je plivanje u organizaciji Gradske opštine Medijana održano po jedanaesti put, uz svesrdnu pomoć Niške eparhije, Sportskog centra „Čair“, Treće brigade kopnene vojske Srbije, Odreda Žandarmerije, 63. Padobranske brigade, Uprave za vanredne situacije, Policijske uprave , Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Kola srpskih sestara i Udruženja  golubara  „Car Konstantin“.

Posetiocima su kao i svake godine služeni topli napici – kuvana rakija i čaj.

Obeležavanje Bogojavljenja, kao jednog od najvećih hrišćanskih praznika predstavlja spomen na dan kada su se u trenutku krštenja Isusa Hrista prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete trojice koji su postali simbol vere.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare