Strukovno udruženje policije : Sve češći napadi na komunalne policajce

BEOGRAD

Strukovno udruženje policije apeluje na građane Republike Srbije da prekinu hajku i napade na komunalne policajce koja se vodi proteklih dana.

”Takvo ponašanje građana ničemu ne vodi, jer se ne može zakon uzimati u svoje ruke i ako postoje eventualni propusti u radu komunalnih policajaca, postoje nadležne službe i institucije koje imaju ovlašćenje da to ispitaju i utvrde činjenično stanje i preduzmu adekvatne i propisane mere protiv komunalnih policajaca ukoliko se utvrdi da su prekoračili svoja ovlašćenja ili pak učinili neko krivičnon delo.

Opet je evidentan trend sve učestalijih napada kako na policijske službenike tako i na komunalne policajce, navode u ovom udruženju.

“Shodno članu 112. stavu. 3. Krivičnog zakonika Republike Srbije, komunalni policajci imaju status službenog lica, a na osnovu Zakona o komunalnoj policiji obavljaju delatnost i primenjuju ovlašćenja (upozorenje, usmeno naređenje, provera identiteta, dovođenje, pregledanje lica i predmeta, privremeno oduzimanje predmeta, video nadzor i upotreba sredstava prinude, i to fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje.

I dalje ostajemo pri stavu da u cilju minimimiziranja napada na službena lica Republike Srbije, a posebno policijksih službenika i komunalnih policajaca, jedna od neophodnih mera je i to da  nadležni sudovi i tužilažtva imaju rigorozniji stav i kaznenu politiku prema krivičnim delima napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Takođe naveli smo da je veoma bitno da lokalne samouprave na čijoj teritoriji kominalnu delatnost obavljaju komunalni policajci urede jasno, nedvosmisleno i starteški komunalno-policijske i druge poslove čijim obavljanjem se obezbeđuje izvršavanje nadležnosti grada u oblastima, odnosno pitanja komunalne delatnosti, zaštite životne sredine, ljudi i dobara i obezbeđenje zaštite i održavanje reda u korišćenju zemljišta, prostora, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata, kao i obezbeđenje nesmetanog obavljanja zakonom određenih poslova iz nadležnosti grada.

Na taj način bi ponavljamo, omogućilo se žiteljima gradova da zakonito i profitabilno obavljaju razne preduzetničke poslove i delatnosti ostalih pravnih lica i izbeglo bi se opšte nezadovoljstvo građana i doživljavanje represivnog sistema bilo policijskih službenika ili komunalnih policajaca kao tiranija.

Pod gore navedenim prvenstveno se misli na precizno uređenje propisa iz oblasti rada ugostiteljskih objekata, posebno u kontekstu uslova za dobijanje dozvole za rad, ispunjenje potrebnih standarda samog ugostiteljskog objekta, adekvatno uređenje parking prostora sa dovoljnim kapacitetom parking mesta kako za sve učesnike u saobraćaju tako i za posebne kategorije korisnika (npr. za osobe sa invaliditetom), novoizgrađene pijace ili proširenje već postojećih sa prihvatljivim canama tezgi, čime bi se uličnim prodavcima omogućilo da legalno prodaju robu a ne na „crno“, uređenje obavljanja delatnosti javnog prevoza i ostalo.

Iz navedenih razloga, Strukovno udruženje policije apeluje i na lokalne samouprave, sudove i tužilaštva da zauzmu određen stav na osnovu gore navedenog i reše sve učestalije negativne pojave napada na službena lica jer su ona kako smo nebrojeno puta navodili reprezent države”, navodi se u saopštenju koej u celini prenosimo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare