STRATEGIJA IZVOZA U INDUSTRIJI TEKSTILA I ODEĆE U POGRANIČNOM REGIONU SRBIJE I BUGARSKE

LESKOVAC

Predstavljanjem Strategije izvoza u industriji tekstila I odeće u pograničnom region Bugarske I Srbije  završen je projekat „Zajedno na evropskom tržištu – zajedničke mogućnosti za preduzeća u industriji tekstila i odeće iz prekograničnih regiona“ koji su prethodnih meseci sprovodili grad Leskovac, Strukovna organizacija za tekstil i odeću u Ćustendilu, Republika Srbija, Bugarska privredna komora i Republika Bugarska, kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarske i Srbije.

-Leskovac je grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, što je potvrđeno odgovarajućim sertifikatom i u skladu sa tim činimo stalne napore da poboljšamo uslove koji doprinose boljem ambijentu za privredne aktivnosti. Tako smo na raspolaganju i izvoznicima tekstila za svaku vrstu pomoći koja je u domenu lokalne samouprave – rekao je gradski većnik Božidar Vučković.

Strategija je rađena i u Srbiji I u Bugarskoj. Analiziran je rad 200 preduzeća u obema zemljama I na osnovu analize stanja I uz uvažavanje mišljenja 15 stručnjaka sa obe strane granice date su preporuke za budući razvoj industrije tekstila I odeće u ovom regionu.

-Neke od osnovnih preporuka strategije su da se preduzetnici moraju usresrediti na kupce I njihove potrebe, ako žele da pobopljšaju svoju ukupnu poziciju. Pogranični region treba da bude prepoznat kao proizvodna baza, a ne samo kao mesto gde se može nači jeftina I stručna radna snaga. Takođe, nužno je unaprediti I ljudske resurse kako bi se stvorio profil radnika koji odgovara zahtevima savremenog tržišta – rekao je koordinator projekta Saša Mladenović.

Konferenciji je prisustvovao I jedan od privrednika koji je učestvovao u susretima bugarskih I srpskih proizvođača tekstila proteklih meseci, Goran Nikolić, vlasnik firme Nikoteks.

-Ta prohodnost na tržIšte Evropske unije, preko Bugarske, za mene je bila jedna novina. Ustanovili smo da imamo perspektivu zajedničkog izvoza, ali I da moramo da naučimo da nastupamo na tržištima koja su zahtevnija od naših – rekao je vlasnik “Nikoteksa”, Goran Nikolić.

Vrednost projekta je nešto više od 170.000 evra, a on se kofinansira od strane Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija. Aktivnostima je bilo obuhvaćeno šest okruga: Jablanički, Nišavski, Pčinjski, Pirotski, Borski i Zaječarski

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare