Stranka slobode i pravde Niš traži izmenu zakona i strožu kaznu za vozača koji je usmrtio dve osobe

NIŠ

Nakon stravične saobraćajne nesreće u Nišu u kojoj su ubijeni dvanaestogodišnji dečak Andrej i otac troje dece Dejan, a koja je građane Niša ali i Srbije potresla i uznemirila, dodatno uznemirenje i reakcije javnosti izazivaju naslovi u medijima o potencijalnoj kazni za vozača audija smrti, saopštila je Stranka slobode i pravde Niš.

“Naime, prema važećem zakonu vozaču audija koji je usmrtio naše sugrađane, preti od dve do 12 godina zatvora. Za dva ugašena života, preblaga kazna. Za bahate, pijane vozače moraju se primenjivati strože kazne. Zato tražimo izmenu postojećeg zakona kojom bi se napokin stalo na put nasilničkoj vožnji.

Tražimo:
– Da se nasilnička, prebrza vožnja, vožnja u izuzetno alkoholisanom stanju i pod dejstvom narkotika ne tretira kao saobraćajni prekršaj, već kao krivično delo;
– Da se smrti izazvane nasilničkom vožnjom, vožnjom u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom narkotika ne tretiraju kao krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja već kao ubistvo.

Zahtevamo ne samo izmenu, nego i primenu zakona, jer pred zakonom ne sme biti privilegovanih, zaštićenih tatinih sinova koji su bliski režimu i koji gaze ljude širom Srbije i za to budu nagrađeni nanogicom i kućnim zatvorom.

Masovno kažnjavanje Nišlija poslednjih dana je odmazda zbog protesta, a ne prevencija. Smena načelnika Saobraćajne policije je kozmetička promena kako bi se smirila javnost, a ne suštinsko rešavanje problema.

Izmena zakona i pooštravanje kaznene politike su, pored edukacije i razvijanja svesti kod građana o bezbednosti saobraćaja, jedini način da se stane na put bahatim vozačima koji ubijaju ljude na trotoarima i pešačkim prelazima”, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde Niš. 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare