Stranci vole našu kuhinju i gostoprimstvo

NIŠ

       Niš je prošle godine posetilo ukupno 135 000 turista, dok je 2018. bilo 122 000 gostiju. Kako kažu iz turističke organizacije, više su za Niš zainteresovani strani, nego domaći turisti. Broj ostvarenih noćenja u prethodnoj godini iznosi 230 000, dok je 212 000 bilo u 2018. godinu.

      “Što se tiče stranaca, broj stranaca bio je oko 80 hiljada u odnosu na 2018. godinu kada je biLo 72 hiljade i to je što se tiče dolazaka. Ti stranci su ostvarili oko 124 hiljade noćenja u odnosu na 2018.godinu kada je zabeleženo do 110 hiljada noćenja. Što se tiče domaćih turista, taj broj je oko 55 hiljada u 2019, a u odnosu na 2018. gde je bilo oko 50 hiljada. I što se tiče noćenja 106 hiljada zabeleženo je 2019. a godinu dana pre toga 101 hiljada. To znači da stranih turista ima više što se tiče dolazaka i što se tiče noćenja“, kaže Marko Đorđević, viši saradnik Turističke organizacije Niš.

          Kako kažu u Turističkoj organizaciji grada Niša, najviše gostiju dolazi iz susedne Bugarske, ali i Grčke i Rumunije. Što se tiče drugih evropskih zemalja Niš najviše posećuju Nemci i Italijani, ali tu su i turisti iz daleke Kine. Veliki uticaj na povećanje  broja stranih turista, kažu u TON-u ima niški aerodrom.

         “Jedna od najvažnijih stvari je niški aerodrom sa linijama koje su uspostavljene. Mi imamo povećanje broja turista iz tih zemalja – Švedska, Nemačka, Italija. Upravo zemlje do kojih Niš ima avio linije. Imamo povećanje slovačkih, pa i poljskih turista u Nišu. Tako da je aerodrome veoma zaslužan za povećanje broja turista, stranaca naročito”, dodaje Đorđević.

           Stranim turistima u Nišu najviše se dopada gostoprimstvo i kuhinja, ali i kulturno- istorijiske znamenitosti i mogućnost za bavljenje različitim adrenalinskim sportovima u blizini- paraglajding, planinarenje ili pešačke ture.  Najposećeniji lokalitet je Ćele kula, dok veliku zainteresovanost strani  turisti pokazuju i za lokalitet Medijana, koja trenutno ne radi. Međutim, ima ono i na čemu zameraju Nišlijama.

          “To je higijena. Psi lutalice. Imate situaciju da dođe grupa turista, pa čak i ozbiljnih delegacija koje posećuju grad, i da ih kroz Tvrđavu prate veliki ulični psi. Zatim grafiti i generalno smeće koje se nalazi tu”, kaže Đorđević.

           Za novogodišnju noć tradicionalno najviše je bilo turista iz Bugarske. Tokom novogodišnjih praznika zabeleženo je 6600 stranih gostiju dok je taj broj prethodne godine bio 5300.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare