Štrajkači iz „Gumoplastike“ poručili Mitroviću „sit gladnom ne veruje“

Štrajkački odbor bujanovačke „Gumoplastike“ saopštava da radnici koji štrajkuju ne žele da budu predmet „političkog potkusurivanja i prepucavanja“ između opštinske vlasti i opozicione SNS i njihovih koalicionih partnera i da ih na štrajk primorava samo i jedino beda u kojoj žive.

Razgovor Šaipa Kamberija i Stojanče Arsića, predsednika opštine Bujanovac i njegovog zamenika, sa štrajkačima na prošlonedeljnom protestu, okarakterisan je od strane Nenada Mitrovića, narodnog poslanika i šefa bujanovačkog odbora SNS-a kao dokaz da štrajk ima političku pozadinu što je pokrenulo lavinu reagovanja sa svih strana, dok se rešenje problema štrajkača ni ne nazire.

Slavoljub Ristić, prvi čovek štrajkačkog odbora, je, u izjavi datoj  JUGPress-u, Mitrovićevu i svaku drugu insinuaciju o političkoj motivisanosti štrajka oštro odbacio.

„Njihova prepucavanja nas uopšte ne zanimaju. Na razgovor za vreme protesta smo pozvali predstavnike lokalne samouprave, Koordinacionog tela, kao i narodnog poslanika Mitrovića. Kamberi i Arsić su se odazvali, iz Koordinaconog tela su nam zakazali razgovor istog dana, jedino nas je Mitrović odbio, a sada laže da je razgovarao sa radnicima u prolazu“, kaže Ristić.

Mitrović je JUGPressu-u tada izjavio da je spreman za razgovor sa radnicima, ali u krugu fabrike, i da od njega mogu uvek da očekuju pomoć i podršku.

„O kakvoj pomoći i podršci pričamo kad smo sa narodnim poslanikom, za više od dva meseca koliko traje štrajk, imali jedan telefonski razgovor, koji je on prekinuo“, pita Ristić.

Naš sagovornik ističe da se svojim izjavama narodni poslanik Mitrović jasno stavlja na stranu direktora Dimitrijevića, a to što su prvi čovek bujanovačkih naprednjaka i neki njegovi koalicioni partneri protiv socijalnog programa komentariše rečima „sit gladnom ne veruje“.

„On ima primanja sa više mesta, pa mu je lako da priča o političkoj pozadini štrajka ili podršci opštinske vlasti, a ništa od toga nije tačno – radnike u štrajk gura samo socijalna i ekonomska beda, zbog toga i tražimo socijalni program“, ističe Ristić.

Priče da se radnicima manipuliše, kako kaže Ristić, sa ciljem da „Gumoplastika“ ponovo ode u stečaj, a imovina fabrike, posebno zemljište u samom centru grada, bude rasprodata, po njegovim rečima, nemaju nikakvog osnova jer je većinski vlasnik fabrike država(86%), koja će samim tim moći i da odlučuje o eventualnoj prodaji.

„Takvim spekulacijama se samo skreće pažnja sa suštine problema, a to je očajno stanje u kome se nalaze zaposleni koji rade za plate od 7.000 do 15.000 dinara“, naglasio je šef štrajkačkog odbora.

Štrajk zaposlenih u „Gumoplastici“ traje od 26. decembra. Radnici zahtevaju smenu direktora Srboljuba Dimitrijevića i da im se omogući socijalni program. Štrajkači najavljuju radikalizaciju štrajka blokiranjem saobraćajnica ili čak štrajk glađu ukoliko im se ne ispune zahtevi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare