Štrajk upozorenja u ustanovi za stare i odrasle

LESKOVAC

U Ustanova za odrasle i starije Leskovac održan je jednočasovni štrajk upozorenja koji je organizovala sindikalna organizacija ove ustanove. Predsednik sindikata Ninoslav Jakovljević rekao je za JUGpress da su štrajkači imali zahteve u pet tačaka.

„Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Republike Srbije organizovao je ovaj štrajk upozorenja na nivou čitave države. Ovaj sindikat je reprezentativnost dobio 28.12.2018. godine, a puna važnost se stekla objavljivanjem u Službenom glasniku 11. februara. Zbog ovih pravnih začkoljicca mi nismo mogli da 16. januara učestvujemo u razgovoru sa Vladom Srbije, nego je u naše ime razgovarao Sindikat zdravstva. Mi imamo na nivou republike oko 4000 članova,

Prva tačka zahteva je hitno davanje saglasnosti za zapošljavanje i popunjavanje upražnjenih radnih mesta do maksimalnog broja zaposlenih u sistemu socijalne zaštite. Ovo je iz razloga što su naše ustanove na nivou Srbije izuzetno pogođene odlivom kadrova koji odlaze u inostranstvo, a na njihovo mesto ne možemo da uposlimo nove ljude, jer je na snazi Uredba o zabrani zapošljavanja.

Drugi naš zahtev je nastavak isplate naknada za pasivno dežurstvo (način rada gde uposlenik ne mora da bude u ustanovi, ali mora da bude spreman da u svakom trenutku po pozivu dođe na posao) i redovna isplata ovih naknada ubuduće uz redovna primanja.

Treći zahtev se odnosni na hitno otpočinjanje pregovora i zaključivnaje novog posebnog kolektivnog ugovora koji su, prema navodima ministarstva, okončani sa drugim sindikatom, ali do sada kolektivni ugovor nije potpisan. Nama je posebni kolektivni ugovor istekao, novi još nije potpisan, ali mi i na taj novi, nepotpisani, imamo primedbe. Osnovni je, jer nismo bili deo pregovora iz razloga koje sam već pomenuo.

Četvrti zahtev je izjednačavanje statusa zdravstvenih radnika zaposlenih u sistemu socijalne zaštite sa zaposlenima u sistemu zdravstva. Ovo se odnosi na lekare i medicinske tehničare, koje su u zdravstvu dobili povećanje od 10, odnosno 12 %. Isti ti kadrovi u socijalnoj zaštiti su dobili 9%. Ti procenti nisu neka velika razlika, ali ispada da postoje dupli aršini. Verujemo da je u pitanju neinformisanost ili greška koja će brzo biti otklonjena. Ovim problemom je direktno pogođeno 750 naših članova, od 4000 koliko brojimo. Inače, u našim ustanovama, za razliku od zdravstvenih, postoji veliki broj negovatelja koji rade jedan od najtežnih poslova u sistema socijale zaštite. Oni su dobili samo 9% povećanja, jer nisu prepoznati u sistemu zdravstva. Mi smatramo da i njima treba dati 12%, jer su oni kadar koji najviše napušta naše ustanove i odlazi na rad u inostranstvo.

Peti zahtev se odnosi na usklađivanje, izmenu i dopunu kataloga radnih mesta. Mi imamo urađen katalog radnih mesta i tu smatramo da treba ispoštovati ono što smo tražili u četvrtoj tački, da nema razlika između socijalnih i zdravstvenih ustanova kada su u pitanju ista radna mesta.“

Sindikalna organizacija Ustanove za odrasle i starije Leskovac dodala je i svoja dva zahteva. Oni zahtevaju da se rad nedeljom plaća dodatno, kao rad nedeljom, a ne kao bilo koji drugi dan, kao i da minuli rad stečen kod drugog poslodavca bude vraćen u obračun zarade i bude uračunat i kod dodeljivanja jubilarnih nagrada.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
providni ste
providni ste
5 godine pre

Svi sindikati treba da se podignu za bolje uslove radnika, zato sto to direktno utice na poboljsanje usluga ka korisnicima tih usluga. Svuda je veliko nezadovoljstvo zaposlenih. U svakom preduzecu u Leskovcu. Zato je neophodno da radnici traze od predstavnika svojih sindikata da ih zastite. Ukoliko to ne ucine, onda oni nisu predstavnici zaposlenih, nego predstavnici rukovodstva tj.vlasti. Najnormalnije je na zapadu da sindikat isporucuje svoje zahteve rukovodstvu, da ispostavlja predloge, koje ovo usvaja. Kod nas je formalno dejstvo, gde u dogovoru kao strajkuju. Ovi prvo da ukinu alkohol na radnom mestu, sramota je, ceo grad zna, a oni se mlate s centralizovanim zahtevima. Pa koji lokalni zahtev je uzeo u obzir centralni sindikat? Koji tacno predlog je imao svaki sindikat na lokalu gore u Beogradu? Nijedan, bre, nego ko papagaji prenose odozgo zelje i to u saradnji sa direktorim. Sve cine, da nista ne ucine.