Štrajk u fabrici “Gumoplastika”

BUJANOVAC

        Radnici u pogonu “Gumoplastike” u selu Klenike i veliki deo zaposlenih u fabrici u Bujanovcu danas su u potpunosti obustavili rad i stupili u generalni štrajk, kako je rekao za JUGpress Slavoljub Ristić, glavni poverenik sindikata “Nezavisnost” .
        “Od Ministarstva privrede, upravitelja “Gumoplastike”, zahtevamo smenu direktora Srboljuba Dimitrijevića i predsednika Skupštine deoničara Nikole Markovića. Zbog njihovog nerada ili namerne opstrukcije radnici naše fabrike su uskraćeni za socijalni program koji treba da usvoji Ministarstvo za rad i zapošljavanje “, rekao je Ristić.
          Naš sagovornik je naglasio da su radnici rešeni da ne prekidaju štrajk sve dok Ministarstvo privrede ne ispuni njihove zahteve.
         Razlog za opredeljenost velike većine radnika za socijalni program su prvenstveno izuzetno niske plate, koje se kreću od 7.000 do 15.000 dinara, kako kaže Ristić.
         Sa druge strane , direktor Dimitrijević za JUGPress ističe da nema kome da podnese ostavku, kao i da odluku o socijalnom programu donosi ministarstvo, a da je u tom postupku rukovodstvo fabrike radilo po propisima.
         “Ostavku bih podneo istog momenta, ali Skupština deoničara nije konstituisana od onog trenutka kad je država postala većinski vlasnik (86%) “Gumoplastike” . Socijalni program se ne usvaja jer država očigledno ima neke druge planove za fabriku, ali moje odgovornosti tu apsolutno nema”.
          Dimitrijević dodaje da je predsednik Skupštine deoničara u ostavci, a da resorno ministarstvo  ne delegira svog kandidata za novog predsednika.
         “Tražio sam i od ministarstva da me razreši, ali se to ne dešava”, tvrdi Dimitrijević.
          On kaže da posla ima, da je najniža plata 15.000, ali da je to realan iznos, jer se toliko zaradi.
           “Lider sindikata radnicima obećava svašta, zbog toga su svi za socijalni program – misle da će da se vrate na posao posle privatizacije” , kaže direktor.
             Inače, država je oglasila prodaju većinskog dela kapitala fabrike, Javni poziv je  trajao  do 17. novembra, a direktor nema informaciju da li je bilo ponuda.
              U “Gumoplastici” je zaposleno 68 radnika i izgleda da se njihova agonija nastavlja i posle stečaja.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare