Štrajk prosvetara u Nišu

NIS

Profesori u niškom osnovnim i srednjim školama danas nisu održali prvi čas zbog štrajka upozorenja.

Gordana Arsić, predsednika Unije sindikata Pravno-poslovne škole u Nišu i člana Izvrnog odbora Unije sindikata Niš kaže da profesori danas štrajkuju jer su Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete odustali od obećanja koja su nam dali u okrobru posle pregovara koje su tada imali.

“Mi iz medija saznajemo da se odustalo od dogovora i reagovali smo na to štrajkom upozorenja“, kaže  Gordana Arsić. Ona dodaje da su u štrajku čalnovi četiri sinidikata zaposlenih u prosveti koji su i reprezentativni i učestvuju u pregovorima sa predstavnicima ministarstva i Vlade. Štrajk upozorenja organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika, GSPRS “Nezavisnost”, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

„Sada iz medija saznajemo da se odustalo od platnih razreda i od povećanja zarada prosvetnim radnicima od 14,6 odsto i da se sada radi o devet odsto. To je jedan od razloga zbog čega smo najavili štrajk. Zahtevamo i da stupimo u pregovore za izradu novog Posebnog kolektivnog ugovora jer ovaj važeći ističe 1.januara 2019.godine, a ne dobijamo poziv da pregovaramo oko izrade novog. Tu je i poslednji zahtev od kojeg ne odustajemo od 2015.godine za isplatu zaostalih zarada prosvetnim radnicima“, kaže Gordana Arsić.

„Škole će tog dana raditi sa časovima u trajanju od 30 minuta“, kaže Arsić i dodaje da roditelji ne moraju da brinu zbog časova koje deca gube jer u ovako kratkoročnim štrajkovima sve može lako i bez opterećenja da se nadoknadi, ali dodaje i to da neko mora da se zapita i šta će da bude sa decom ako štrajk upozorenja preraste u dugoročnije proteste ukoliko se nadležni i dalje budu ležerno ponašali prema njihovim zahtevima i nastave da njihovo izvršenje odlažu.

Ona dodaje da će zaposleni u prosveti, ako ne bude poziva ni posle ovog štrajka, ponovo stupiti u štrajk upozorenja 11.decembra kada se okupiti i ispred zgrade Vlade Srbije.

To potvrđuje i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković

“Naši zahtevi su ostali isti, platni razredi i klase koji su trebalo da se uvedu od 1.januara 2019.godine, a sada je sve pomereno za januar 2020.godine”, kaže Jasna Janković. “Mi na to ne pristajemo jer niko ne može da nam garanutije šta sve može da se dogodi za tih godinu dana. Kod nas se sve promeni za mesec, a šta tek može da bude za 12 meseci”.

Jasna Janković je najavila da će 11. decembra biti skraćeni časovi na 30 minuta, a ispred Vlade biće održan protest prosvetnih radnika. Ona dodaje da su do sada razgovarali sa ministrima, ali sada vide da je prava adresa za njih Vlada Srbije. Biće ovo  treći put u ovoj školskoj godini da se prosvetari okupljaju  ispred zgrade Vlade Srbije, a peti put za dve školske godine.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare