Stop raku grlića materice

NIŠ

U Evropi godišnje od raka grlića materice umre 30.000 žena. Srbija je na četvrtom mestu u Evropi po broju obolelih a na trećem mestu po broju umrlih. Ova opominjuća statistika govori u prilog neophodnosti skrininga I praćenja promena na grliću materica kod žena.

Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih-  Centar za preventivne zdravstvene usluge i  Služba  za zdravstvenu zaštitu žena, Služba za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece- Savetovalište za mlade  Doma zdravlja Niš, u partnerstvu sa Institutom za javno zdravlje Niš i studentima IFMSA i NIPSA, danas je organizovala akciju   povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Ovom nedeljom zdravstveni radnici prenose poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

“ Situacija je relativno slična poslednjih godna I kod nasm na teritoriji koju pokriva niški Institut za javno zdravlje . Trebalo bi da prođe nekoliko godina da bi imali neke ohrabrujuće podatke , ali je činjenica da od kada se skrining sprovodi u Srbiji , a to je od 2012. Godine u ovom prvom trogodišnjem periodu otkriveno je 112 žena sa početnom fazom raka grlića materice I svima njima je spašen život. U toku prošle godine otkriveno je 12 žena. Pomaka na bolje ima I najvažnije je da se spasi život” rekla je dr Olivera Radulović iz Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Niš. Ona je dodala da se skrining radi na tri godine I da je neophodno da svaka žena jednom u tri godine obavi ovaj pregled. Jer Samo tako može da se rano otkrije I pobedi ova bolest.

Doktorka Radulović je podsetila da u svetu postoji vakcina protiv HPV koji je uzročnik raka grlića materice ali se ona ne primenjuje u Srbiji. Inače ovom vakcinom može da se utiče na 7 do 10 posto žena da ne dobiju HPV I rak grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „STOP RAKU GRLIĆA MATERICE” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom se  apeluje na sve žene da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije

“ Želimo da podsetimo naše sugrađanke na nešto što one mogu svakog dana da odrade. To se pre svega odnosi na naš Nacionalni program za rano otkrivanje raka grlića materice, skrining program, odnosno uzorkovanje Papanikolau testa . Promenom koncepcije poslednjih nekoliko godina , službu smo podigli na jedan visok  nivo I to ne samo broj nego I kvalitet samog programa. Imamo takozvano dvostruko gledanje, superviziju, čuvanje pločica I slično, ali povećali smo I obuhvat žena. On je na takvom nivou da smo pohvaljeni ove godine od strane Instituta za javno zdravlje I da smo uz Novi sad najviše uzeli Papanikolau test. “ rekao je

Doktor Simić je međutim skrenuo pažnju da I pored povećanog broja urađenik “Papa testa” da je ovim pregledom u proseku obuhvaćeni oko 60 posto žena.

“ Oko 40 posto naših sugrađanki  poslednjih pet do sedam godina nisu se javile za ovu vrstu pregleda.  Upravo ovim akcijama pokušavamo da utičemo na te naše sugrađanke”, rekao je doktor Dušan Simić.

On  je pozvao sve žene koje dugo nisu ginekološki pregledane i nemaju svog izabranog ginekologa  da se jave Službi za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Niš u ordinacija broj 55 kako bi uradile Papanikolau test i izabrale svog ginekologa. Pritom je potencirao da se to odnosi na žene koje nemaju zdravstvenu knjižicu, nemaju zdravstveno osiguranje, važno je da ponesu neki dokument radi indentifikacije, ličnu kartu, pasoš I slično. Gužve ni do sada nije bilo jer se I pored stalnih poziva za ovakv pregled sugrađanki koje nisu zdravstveno osiguran ,  javi samo jedna žena mesečno.

“ Zato smo mi proširili akciju I pozvali I žene koje imaju zdravstveno osiguranje ali nemaju izabranog lekara, znači nemaju zdravstveni karton . Tada na licu mesta mogu da izeberu ginekologa koji će ig kasnije pratiti kroz ostale programe

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 28. januara do 3. februara 2018. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine posle intervencije Interesne grupe za rak grlića materice kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju Kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Srbija već dvanaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

U toku akcije vrši se podela zdravstveno vaspitnog materijala o značaju ranog otkrivanja malignih promena na grliću materice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare