STOKVIS: VELIKI NAPREDAK SRBIJE

STOKVIS: VELIKI NAPREDAK SRBIJE

 

Ambasador Holandije u Srbiji Loran Stokvis rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress  da je u Srbiji učinjen  “ veliki napredak u poslednjih pet godina ” i dodao da “Holandija nema poteškoća sa otvranjem poglavlja  ako su ona spremna za otvaranje, ali za sada još nije jasno koja su to poglavlja”. Pomenuta su poglavlja 23, 24, 32 ili 35.

 

“Za ovih pet godina otkako sam ovde u Srbiji,  primetio sam veliki napredak. Srbija je postala zemlja kandidat, otvorila je pregovore i sada radimo na otvaranju poglavlja pregovora. Ostvareni su i   ciljevi Briselskog sporazuma između Kosova i Srbije“, rekao je Stokvis koji „misli“ da je „postignut veliki  uspeh u odnosima Srbije i Evropske Unije”.

On je dodao da je  i mnogo “interno” uradjenih poslova i objasnio  da su u  Srbiji usvojena četiri veoma bitna zakona nabrojivši Zakon o dozvolama za izgradnju, Zakon o privatizaciji, Zakon o bankrotstvu.

„Ostvarili ste mnogo pomaka u približavanju Evropskoj Uniji”, rekao je Stokvis i dodao da „to ne znači da je posao završen“.

On misli da je ovo „dobar početak“ ali da ima „još mnogo toga da se uradi“.

Stokvis je sugerisao da se to, pre svega, odnosi na finalizacijiu transformacije ekonomskog sistema,  tranziciju iz jednog u drugi ekonomski sistem, privatizaciju javnih preduzeća za koju kaže da je „od velikog značaja“.

 

On je  dodao da je  „takođe  bitno“ da se Srbija „bolje pripremi za tržište EU“.

„To znači da će biti vrlo važno da imate manje komplikovan  i efikasniji sistem za izdavanje dozvola, što će omogućiti da se stvari kreću brže“, rekao je Stokvis i dodao da će Srbija „morati“ svoju  centralnu i lokalnu administraciju da organizuje što efikasnije, kao i da je neophodno da bude usvojeno  „mnogo evropskih zakona“.

Ambasador je rekao da to znači  oko  150.000 stranica osnovnih zakona i mnogo implementacionih zakona.

„Moraćete da imate implementacione zakone, a moraćete i da implementirate zakone“, objasnio je on.

Stokvis je upozorio i da je veoma bitno da pravosudje bude  „nezavisno, profesionalno, efektivno i socijalno odgovorno“  i da  bude „uslužni servis građanima“, bez mešanja politike.

 

On je istakao i važnost pitanja manjina.

 

„To nisu samo prava nacionalnih manjina, nego govorim i o LGBT pravima, kao i o pravima žena,  dece”, rekao je Stokvis.

 

On je sugerisao da „treba nastaviti“  sa nastojanjima da bi se postigli „dobri medjususedski odnosi„  kako bi se formiro  jak temelj u regionu, jer, dodao je „ulazak u EU takođe znači i dobre i aktivne odnose medju susedima“

 

 

Na pitanje kako vidi dalji put Srbije ka EU i da li je  realnost očekivati otvaranje prvih pogljavlja ubrzo, Stokvis je rekao  kako „misli“ da se  približava „suočavanje“ sa dokumentima u kojima se vidi kako je Srbija završila skrining svog zakonodavstva i uporedjivanje sa zakonodavstvom u EU  i da je potrebno,  zbog prelaska u novu fazu, pripremiti akcioni plan za taj proces.

 

„ Hteo bih da čestitam srpskim vlastima kao i svima koji su u tome učestvovali, mislim da je oko 3000 ljudi bilo uključeno u ovaj proces kako bi se blagovremeno pripremili akcioni planovi. Mislim da je poglavlje 24 već u stadijumu tehničke spremnosti da se izvrši provera  a onda da odlučimo kakve ćemo repere za otvaranje poglavlja da postavimo i otvorimo to poglavlje“, rekao je on.

“Razumeo sam i da neke prepravke u poglavlju 23 treba uraditi pre nego što i ono bude spremno, ali je mnogo truda uloženo i u to. Posmatrano iz ugla Holandije, mi nemamo poteškoća sa otvaranjem poglavlja ukoliko su ona spremna za otvaranje”, rekao je Stokvis.

On je dodao da “mnogo toga zavisiti i od toga koliki će se napredak postići, u ovom momentu, u pregovorima i dijalogu Srbije i Kosova” za koji je “siguran“ da će se nastaviti, rekao je Stokvis za JUGpress.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare