Sto godina Građevinske škole u Crnoj Travi

CRNA TRAVA

Odvajkada su Crnotravci poznati kao vrsni neimari, a mnogo zasluga u tome ima i Građevinska škola. Ova ustanova ove godine obeležava vek postojanjam, jer je odlukom tadašnjeg Ministarstva trgovine 1919. u Crnoj Travi je osnovana Škola za obradu kamena, koja je kasnije prerasla u Građevinsku školu. I njoj su osnovna znanja o građevinarstvu dobijali učenici koji su to znanje koristili i gradili velelepna zdanja širom Srbije, nekadašnje Jugoslavije, ali neretko i širom Evrope i sveta. Neki od tih objekata su Glavna pošta i zgrada Istorijskog muzeja u Beogradu, ali i objekati na Oplencu koji su pripadali dinastiji Karađorđević, jer je kralj Petar Prvi verovao da samo Crnotravci mogu da izgrade ono što on želi.

Iako je iznedrila mnogo učenika i generacija danas se Građevinska škola bori da opstane. Perspektivu vide u povraćaju korenima građevinarstva, te da ovde bude jedinstveni centar za obuku zidara i građevinskih radnika. Trenutno je pohađa 96 učenika raspoređenih u šest odeljenja.

Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava, kaže da očekuju pomoć države.

„Strateški, mi smo veoma važna opština koja mora da čuva granicu, tako da očekujemo pomoć države. Ako opstane škola, opstaće i opština. Koncept razvoja Građevinske škole mora da se promeni, jer je u ovoj školskoj godini škola odlukom Ministarstva prosvete ostala bez jednog odeljenja. Umesto što su ukinuli jedno odeljenje, trebalo je da naprave zanatsku akademiju i da forsiramo obuku mladih naraštaja za zanate koji će nam uskoro nestati.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare