Stefan Nikolić – najbolji na svetu, nedovoljno cenjen u Leskovcu

LESKOVAC


Stefan Nikolić (28 godina), diplomirani muzički umetnik i master akordeonista, osvojio je najvažniju nagradu u svojoj dosadašnjoj karijeri – prvo mesto na takmičenju u sviranju harmonike na svetu.

U pitanju je najveće takmičenje harmonikaša na svetu, “Svetski trofej” (Throphee Mondiale De La Accordion), koje organizuje Svetska asocijacija harmonikaša, na čelu sa predsednikom iz Francuske, Frederikom Dešampom. Stefan je pobedio u kategoriji klasične muzike, u konkurenciji svih punoletnih učesnika. Bio je najbolji od 29 takmičara iz celog sveta.  Sem svog ličnog rezultata, Stefan je ponosan i na rezultate svojih učenika: Filipa Matića, koji je u istoj kategoriji zauzeo 15. mesto, i Bojana Ducića, koji je u kategoriji do 16 godina zauzeo visoko 9. mesto. Stefanova pobeda na takmičenju, kao i sjajni rezultati njegovih mladih učenika, kako i sam kaže: velika su potvrda kvaliteta njegovog dugogodišnjeg rada i zalaganja. Mi možemo samo istaći da je Stefan ovim putem još jednom potvrdio da je u samom vrhu svetske muzičke umetnosti, ali da za time nimalo ne zaostaje ni kao profesor, o čemu svedoče rezultati njegovih učenika.
Stefan svira harmoniku već 21 godinu (od svoje sedme godine), a do sada je učestvovao na mnogim takmičenjima i dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, od kojih je veliki broj dobio još tokom studija i srednjoškolskog perioda. 
“Ove godine sam pobedio na svim domaćim takmičenjima na kojima sam mogao da učestvujem.” – izjavio je za JUGpress. 
Zaposlen u Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu, nakon završetka školovanja dugo je tražio posao u struci u Leskovcu. Međutim, zaključuje da za njega u rodnom Leskovcu jednostavno nema radnog mesta. Dok kojekakvi koji su završili privatne fakultete bez problema nalaze posao, ovaj zaljubljenik u muzičku umetnost i mladić koji je ogroman trud uložio kako u svoje obrazovanuje, tako i u umeće sviranja harmonike, a, evidentno, i u svoj profesorski rad, prepušten je samom sebi. Umesto da grad Leskovac i vlast, koja će, ne sumnjamo, naći način da istakne kako je baš ona zaslužna za njegov uspeh, pruži podršku ovo vanserijskom mladom čoveku, ostaje nam samo da budemo ponosni na svog sugrađanina, za koga u našem gradu nema mesta, dok ga je Negotin sačekao otvorenih ruku, i čiji kvalitet očigledno više cene i bolje prepoznaju u inostranstvu i drugim gradovima Srbije, nego u njegovom rodnom Leskovcu. 

Milica Stojanović

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sesa
Sesa
2 godine pre

Najteže je biti prorok u svom selu, naročito bez članske karte

mile
mile
2 godine pre
Odgovori  Sesa

Vazda bilo, na žalost.