Nekoliko dana nakon pisanja JUGpressa počinje procedura uređenje parkinga na prostoru iza pozorišta

LESKOVAC

Samo nekoliko dana nakon pisanja JUGpresa o problemima sa parkingom na prostoru gde su bile prostorije nekadašnjeg JKP „Toplana“, odnosno podsećanja da je pre tri godine najavljeno uređenje tog prostora za parking i da se od te najave nije odmaklo, na današnjoj, 39. sednici Gradskog veća Grada Leskovca našla se tačka predloga Odluke o pokretanju postupka utvrđivanja javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti u korist grada Leskovca za potrebe objekta javne namene – javne nadzemne garaže i javne blokovske površine.

Šefica Odelenja za imovinsko-pravne poslove i imovinu Aleksandra Zdravković u obrazloženju je rekla da se Urbanističkim projektom za urbanističko-arhitektonsku razradu lokacije za izgradnju parking mreže i Merne regulacione stanice „Centar“ sa priključnim gasovodom, predviđene sledeće pretežne namene: javna nadzemna garaža, javne blokovske površine (interna saobraćajnica u javnom korišćenju, pešačke komunikacije i javno zelenilo), kao i površine za objekat administracije/uprave (zgrada Jablaničkog upravnog okruga).

U sledećem koraku Odeljenje za imovinsko-pravne poslove Gradkse uprave Grada Leskovca pribaviće i dostaviti Gradskom pravobranilaštvu informaciju o lokaciji, prepis liste nepokretnosti, kopiju plana, planski osnov i drugu potrebnu dokumentaciju na osnovu koje će gradsko pravobranilaštvo podneti predlog Vladi Republike Srbije preko Ministarstva finansija za donošenje Rešenja o utvrđivanju javnog interesa. po donošenju ovog rešenja Gradsko pravobranilaštvo podnosi predlog za utvrđivanje javnog interesa Odeljenju za imovinsko-pravne odnose koji sprovodi dalji postupak.“

Članovi Gradskog veća Grada Leskovca su se na svojoj 39. sednici složili sa predlogom Izmena i dopuna br. 3 Plana nabavki za 2021. godinu. Razlog za izmene je angažovanje Nadzornog organa za izvođenje građevinskih radova na rekonstrukciji Glavne zgrade Opšte bolnice Leskovac – 2. faza. Procenjena vrednost je 45 miliona sa PDV-om. Druga nabavka je vezana za novogodišnje paketiće za decu do sedam godina. Za 7.000 paketića procenjena vrednost je 12 miliona sa PDV-om. Treća nabavka je vezana Uslugu izrade projekta uređenja Kupinovačke reke u zoni mosta, sa izradom hodrološke studije u iznosu od 1,6 miliona dinara sa PDV-om., kao i izgradnja javnog osvetljenja u naseljenom mestu Oraovica Crkovnička, za šta se izdvaja 2,2 miliona sa PDV-om.

Odobrena je suma od 6,6 miliona na povećanju pozicije kapitalnih subvencija JKP „Grdelica“. Od ove sume 3,6 miliona namenjeno za izradu projekta izmene trase vodovodne mreže i zamene azbestnih cevi od postrojenja u selu Gradištu do Grdelice sa izradom rezervoara pitke vode u selu Dadincu. U cilju sanacije i zaštite cevovoda za snabdevanje vodom namenjena su tri miliona dinara.

„Sam vodovod je sagrađen 1974. godine, a mreža u dužini od 13 kilometara od Gradišta do Grdelice preseca reku na 11 mesta i desilo se jula 2019., a naročito januara 2021. godine da je bilo odnešen deo glavnog cevovoda, pa se javio problem snabdevanja Grdelice i čitave okoline vodom. na ovaj način bi se izgradila potpuno nova vodovodna mreža, postavile bi se cevi većeg profila, novi rezervoar, tako da bi se javila i dovoljna količina u akumulaciji“ rekao je direktor Zoran Jović, koji je dodao da se u rešavanje ovog problema uključila i opština Vlasotince, s obzirom da je vodozahvat na njihovoj teritoriji, a odatle se i MZ Ladovica snabdeva vodom.

Razrešena su i dva člana Saveta za razvoj Grada Leskovca i to Žikica Stojanović jer više nije zaposlen u Gradskoj upravi grada Leskovca i Nadica Stefanović (Primanova doo) zbog neaktivnosti i nedolaska na sednice saveta. Na njihova mesta imenovani su Jsaminka Milenković, zaposlena u Gradskoj upravi, dok je iz redova privrednika imenovan Lazar Stojković, zaposlen u Autostop Interiors doo Leskovac.

Usvojen je i predlog Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Leskovca za 2022. godinu. Ovim programom predviđeno je uspostavljanje tri merna mesta na teritoriji grada Leskovca na kojima će se vršiti uzorkovanje vazduha i to su centar grada (merno mesto zgrada uprave JKP „Vodovod“), severni deo grada (Medicinska škola) i južni deo grada (vrtić „Kolibri“). Monitoring aerozagađenja predviđen ovim programom finansiraće se sredstvima iz budžeta grada za 2022. godinu, a iznos je do 1,5 miliona dinara. Razlozi uspostavljanja ovih merenja jesu upravljanje kvalitetom vazduha na teritoriji Grada Leskovca uz stalno praćenje koncentracije zagađujućih materija karakterističnih za izvore zagađivanja, kao i upoređivanje izmerene koncentracije sa vrednostima koje služe za ocenu kvaliteta vazduha. Cilj ocene kvaliteta vazduha je dobijanje informacija potrebnih za procenu izloženosti stanovništva zagađenjem vazduha i njegovog uticaja na zdravlje.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ćufta
Ćufta
2 godine pre

Može li ta procedura da se ubrza, barem do izbora, a? (namig)