Stanković obišao radnike “Gumoplastike”

BUJANOVAC

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedju Zoran Stanković obišao je danas radnike “Gumoplastike” koji treći dan u fabrici u selu Klenike štrajkuju gladju tražeći da im bude isplaćen socijalni program na šta, po zakonu, imaju pravo.

Poverenik UGS Nezavisnost” u ovoj fabrici Slavoljub RIstić je rekao JUGpressu da je Stanković obećao da će intervenisati kod svih državnih organa, počevši od predsednice Vlade, preko ministarstava da bi se radnicima pomoglo.

Četredesetak radnika “Gumoplastike” od ponedeljka štrajkuje gladju a juče je intervenisala i ekipa hitne pomoći jer je desetak radnika imalo teže tegobe zbog neuzimanja hrane.

Radnici u ovoj fabrici obuće su još od decembra ptošle godine jer im država , iako većinski vlasnik, ni posle godinu dana,  od kada su se prijavili za socijalni program, nije isplatila ništa.

Sem toga, država zaposlenima u “Gumoplastici” duguje više od 12 miliona dinara na ime neisplaćenih zarada, za šta su radnici tužili i dobili presudu na sudu.

Naime, država je, kaom  većinski valsnik ove fabrike, godinama unazad plaćala zarade znatno niže od propisanog minimalca.

Plate zaposlenima u ovoj fabrici,  koja se bavi preradom gume, plastike i metala,  bile su između 8.000 i 15.000 dinara.

Zbog toga su 43 radnika tužila poslodavca.

Svi oni imaju pravosnažne presude na osnovu kojih bi trebalo da dobiju 7,2 miliona dinara zbog toga što su godinama unazad, sve do 2016, primali mnogo manje isplate  od zakonskog minimuma.

Kako su nam preneli , utvrđeno je da država duguje i onima koji nisu tužili, 31 radniku, 5,4 miliona dinara.

Radnici štrajkuju gladju pre svega zbog, kako su nam rekli, nesiplaćivanja socijlnog programa .

 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare