Stanković : Nova otpuštanja u fabrikama Šinvon i Jura

NIŠ

Nakon dramatične situacije u kompaniji Šinvon u Nišu, gde je prvobitno SMS porukama otkaz dobilo 188 radnika, dva dana nakon toga, drugog februara otpušteno je još 60 radnika u firmi Šinvon i 48 radnika u Juri- rekao je Miodrag Stanković, opozicioni odbornik Skupštine Grada Niša.

Po rečima zaposlenih bilo je nužno da rade i vikendom, kao i da su ostvarivali prekovremeni rad u decembru i januaru.

Nezvanično, u pripremi je još 160 otkaza u kompaniji Šinvon (do kraja marta), ukupno je ostalo i ostaće ovih dana čak 450 radnika bez posla. Mnogima je ovo jedini izvor prihoda.

Diskutabilno je i sklapanje  i raskida je ugovora na određeno vreme, na osnovu povećanog i smanjenog obima posla, tu su nejasni kriterijumi a koriste se kao osnov za zasnivanje radnog odnosa. Problem je u tome što je to matrica u pomenutim stranim kompanijama za zapošljavanje i otpuštanje radnika.

Nedostaje reakcija države i nedostaje reakcija grada Niša. Država Srbija je dala subvencije za svako radno mesto, Ministarstvo rada je u obavezi da vodi računa o položaju radnika i njihovom statusu. Odgovornost Grada je u tome da je ustupio zemljište i omogućio povoljne uslove kompanijama da rade a sa druge strane ne vidimo neophodnu toleranciju stranog partnera u ovim vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa Covid 19.

Zato je neophodno da Gradsko veće u što hitnijem roku izvesti Skupštinu Grada u vezi sa brojnim otpuštanja radnika u kompanijama Šinvonu i Jura kao i predlogom mera za pomoć i ublažavanje posledica na ekonomsko urušavanje standarda građana.

Posebno se obraćam sindikatima i apelujem da otvoreno i beskompromisno stanu ispred radnika i ukažu na način kako da odbrane njihova radnička prava i zaštite ljude od trenutne situacije koja vodi u egzistencijalnu katastrofu – zaključio je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare