Stanković, Kamberi i Musliu: Situacija stabilna

BUJANOVAC

Bezbednosna situacija u opstini Bujanovac stabilna, ocenjeno je na danasnjem sastanku predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije Zorana Stankovica i predsednika opstine Bujanovac Saipa Kamberija.

” Razgovarali smo o predstojecim aktivnostima opstine sa Koordinacionim telom, obezbedjivanju sredstava i realizacije nasih projekata. Dotakli smo se i politickih tema i konstatovali da je bezbednosna situaija u opstinama Bujanovac i Presevo stabilna i politicki mirna”, rekao je  Kamberi.

” Nastavili smo redovne konsultacije sa predsednikom Kamberijem”, rekao je predsednik KT za jug Srbije Zoran Stankovic.

“Prevashodno je razgovarano o funkionisanju odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, dogovorili smo se oko nekih aktivnosti koje se ticu poboljsanja zivota i rada studenata koji studiraju na pomenutom fakultetu, o predstojecem upisu i pripremi ucenika koji su zavrsili skolu na albanskom jeziku za prijemni ispit. Sto se pak tice 21 ucenika koje protestvuje na ovom odeljenju , kako je istakao Stankovic,  sa njima je obavljen razgovor  i pokusavamo da u dogovoru sa fakultetom i nadlezno drzavnim organima taj problem i resimo.

“Ocekujem da ce u narednm periodu ti studenti biti tretirani  kao i studenti iz Bujanovca, Preseva i Medvedje. Takodje, razgovarali smo o utrosenim sredstavima koje opstina koristi iz budyeta KT, rekao je Stankovic. ”

“Konstatovali smo da je na teritoriji opstine Bujanovac bezbednosna situacija zadovoljavajuca, da se sve aktivnosti predvidjene planom i programom u bujanovackoj opstini odvijaju bez ikakvih problema i da te neke politicke tenzije, koje su posledica “nekih izjava”, ne doticu aktivnosti opstine i postoji ta redovna saradnja izmedju lokalne samouprave, ministarstvima i Vladom Republike Srbije. Nakon sastanka sa predsednikom bujanvacke opstine Saipm Kamberijem,

Predsednik KT za jug  Srbije  Zoran Stankovic se sastao i sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Jonuzom Musliuom.

” Razgovarali smo o redovnim aktivnostima koje imamo sa savetom, pre svega o obezbedjivanju udzbenika na albanskom jeziku, o funkcionisanju i upisnoj politici na bujanovakom odeljenju Ekonomskog fakulteta, o daljim aktivnostima vezanih za promociju mladih i obrazovnih ljudi koji imaju talenta za umetnost, sport i sl. i promociju vrednosti mladosti sa ovih prostora. Naravno, razgovarali smo i o politickim temama, dotakli smo se svih onih aktuelnih dogadjaja i misljenja smo da je situacija stabilna, da nema nikakvih sukoba, ni naznaka za neko pogorsavanje na ovim prostorima i da zajednickim snagama treba da resavamo sve probleme sa ovih prostora”, kazao je Stankovic.

” Sto se tice Jonuzovih neprimerenih  izjava, na danasnjem sastanku nije bilo nikakvih izjava u tom pravcu”, dodao je on.

Danasnjim sastancima prisusvovao je i Ivan Bosnjak, drzavni sekretar u ministarstu drzavne uprave i lokalne samouprave.

Nakon sastanka sa Musliuom, on  je kazao da je ispred ministarsva  predsedniku Nacionalnog saveta najavljen sastanak na nivou Vladinog tela koje se bavi pitanjima nacionalnih manjina.

” Sobzirom da smo prethodnu sednicu na insistiranje predstavnika manjina odlozili, sada ce 23 maja biti odrzana i na njoj ce biti razmotrene sve aktuelne teme  koje se ticu polozaja manjina i naravno realizacija pregovarakog poglavlja 23 i zadataka koji svi zajedno treba da ostvarimo, narocito u oblasti obrazovanja, promociji kulture, zastite koriscenja sluzbenog jezika i pisma i drugih nadleznosti Nacionalnog saveta. Jonuz je ostao pri onim tezama koje su iz prethodnog perioda uocene a to je nedovoljno finansiranje Nacinalnog saveta. S druge strane jos 20 Nacionalnh saveta funkcionise u sistemu Republike Srbije, sredstva su ogranicena i moraju  se u skladu sa kriterijumima rasporediti te cemo se potruditi da maksimalno izadjemo u susret svima”, rekao je on.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare