Standard: Vlada Bugarske na račun Skoplja rešava unutrašnje probleme

SOFIJA-SKOPLJE

Nagoveštaj Bugarske da će blokirati početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Evropske unije samo je pokušaj vlade u Sofiji da, igrajući na nacionalnu kartu, skrene pažnju sa domaćih političkih problema, piše bečki dnevnik Standard. List zamera EU da ne pruža dovoljnu podršku Severnoj Makedoniji iako ona važi za državu koja je uzor na Zapadnom Balkanu.

“Poznato je da se susedi ne mogu birati, a izgleda da se to ponovo pretvorilo u prokletstvo u slučaju Severne Makedonije. Nakon što je Grčka decenijama sprečavala prijem u NATO i EU, sada se isprečio i istočni sused Bugarska”, piše austrijski list u komentaru.

Uz podsećanje da su Bugarska i tadašnja Makedonija 2017. godine sklopile sporazum o prijateljstvu kojim je dogovoreno da se pitanje eventualnih različitih tumačenja istorije prepusti komisiji stručnjaka, list piše da ta komisija poslednjih nekoliko meseci nije radila pošto je Severna Makedonija imala prelaznu vladu, a da je Bugarska to iskoristila kao povod da zapreti blokadom.

Standard, međutim, ocenjuje da je “reč o manevru skretanja pažnje”, jer se vlada bugarskog premijera Bojka Borisova “našla pod ogromnim pritiskom, pošto od jula ne prestaju demonstracije zbog odsustva pravne države”, pa sada “očigledno igra na nacionalnu kartu i poteže temu koja nema nikakve veze sa ulaskom u EU: Jezik i identitet”.

“Prema jednom bugarskom narativu ekstremno nacionalističke prirode, Makedonci su ustvari Bugari, koji govore bugarskim jezikom, dakle veštački stvorena nacija. Takva predstava, da susedi zapravo pripadaju sopstvenoj grupi, ali da to naprosto ne prepoznaju ili su zaslepljeni, jako je prisutna na celom Balkanu. Cilj takvog nacionalizma je da se poveća važnost sopstvene grupe i njenog istorijskog značaja, a umanji značaj druge grupe”, piše list.

Standard prenosi i navode iz jednog memoranduma bugarske vlade da je “posle početnih skromnih uspeha, sledilo usporavanje, a zatim i blokada rada komisije” i da su predstavnici Severne Makedonije “doveli u pitanje jednoglasno utvrđen koncept zajedničke istorije tako što su pokušali da ga zamene alternativnim izrazima ‘deljene istorije’ i ‘isprepletene istorije”.

Argument Sofije je, piše dnevnik, da želi “da se zaštiti od istorijskih i jezičkih pretenzija susedne države, iako Severna Makedonija naravno nije ni pokazala takve pretenzije”.

“U kojoj se meri bugarska vlada nalazi pod pritiskom pokazuje i još jedno obrazloženje blokade susedne države. Sofija govori o širokoj medijskoj kampanji i pokušajima da se Bugarska diskredituje u institucijama EU i u prestonicama EU. Bugarska je zaista proteklih nedelja bila medijski prisustnija nego ranije, ali to nema veze sa Severnom Makedonijom, nego sa skandalima u sopstvenoj državi i demonstracijama kojima se traži više pravne države”, piše austrijski dnevnik.

Standard  podseća da “Severna Makedonija u Jugoistočnoj Evropi godinama važi za uzornu državu, pošto je tamo u najmanju ruku bilo pokušaja da se uvede pravna država i pošto se socijaldemokratska vlada Zorana Zaeva odrekla nacionalizma prema susedima, a i u sopstvenoj zemlji podstiče saradnju svih Makedonaca, bez obzira da li govore slovenskim jezkom, ili su Albanci”.

“Ali takav model, koji je na Balkanu jedinstven, nije omiljen među vladama susednih država koje vode nacionalisti. Oni to vide kao konkurenciju, prvenstveno ako se ima u vidu da dve države koje već godinama vode pregovore sa EU, Srbija i Crna Gora, nisu postigle vidljiv napredak”, piše dnevnik.

“Međutim, u EU nedostaje podrška uzornoj državi Severnoj Makedoniji, sa jedne strane zbog sve veće ravnodušnosti većine država EU prema Jugoistočnoj Evropi, a sa druge i zato što koalicija u Skoplju ne pripada krugu vlada kojima dominira Evropska narodna partija (EPP). Kada bi Zaev pripadao svemoćnoj EPP, solidarnost sa malom državom od dva miliona stanovnika bila bi mnogo veća”, konstatuje Standard.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare