Stajković: U popis poljoprivrednog zemljišta uključiti i mesne zajednice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Popis poljoprivrednog zemljišta, koji će uskoro biti organizovan, pružiće najvalidnije podatke ako se u ceo process uključi lokalna samouprava i , posebno, mesne zajednice koje imaju najpreciznije podatke, kaže predsednik Saveza zeljoradničkih zadruga za Jablanički i Pčinjski okrug Milorad Stajković. On kao izlaz iz teške situacije u poljoprivredi vidi izradu Nacionalne agrarne politike .

Po njegovim rečima, agrarna politika bi definisala reonizaciju, odnosno regionalizaciju primarne proizvodnje u okviru koje bi na jugu Srbije prvo mesto zauzimalo stočarstvo, a odmah za ovom poljoprivrednom granom našlo bi se voćarstvo, povrtarstvo i proizvodnja lekovitog bilja.

“Poražavajući su podaci iz 2012. da na ovom području stočarska proizvodnja iznosi samo 0,4 odsto po domaćinstvu ,a voćarska se prostire na 18.000 hektara. Prema tom popisu na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga od raspoloživih 364.000 hektara zemljišta obradivo je samo 120.000 , što je procentualno samo 33 odsto”, kaže Stajković i dodaje da “bez obzira na sveobuhvatni rad Zavod za statistiku ne arspolaže preciznim podacima”.
On objašnjava i da je “samo na ovaj način moguće konkurisati kod IPA fondova Evropske unije za subvencije i omogućiti dalji razvoj poljoprivrtede koja je u ovom trenutku devastirana”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare