Šta se jelo u doba Vizantije?

LESKOVAC

U Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija održana je gastronomska radionica „Mi i vizantijska civilizacija”. To je nastavak projektnih aktivnosti projekta gde su profesori i studenti studisjkog programa Menadžment tehnologije hrane i gastronomije pripremali jela iz doba Vizantije.

„U okviru ovog projekta prisustvovali smo predavanju o arhitekturi Vizantije, o Srpskim srednjovekovnim manastirima, a imali smo i priliku da probamo jela iz stare Vizantije koja su pripremili vrsni kuvari sa smera gastronomija“ rekao je Dragan Đorđević, saradnik na projektu.

Dr Predrag Stamenković , profesor VPŠSS je rekao da je učenicima predstavljena vizantijska umetnost kroz tri etape razvoja.
„Prva faza razvoja za vreme Justiniana I, druga zlatno doba Vizantije odnosno renesansa pod dinastijom Makedonaca i Komnina i treće zlatno doba Vizantije renesansa pod dinastijom Paleologa. Budući studenti su imali priliku da vide ostatke vizantijske umetnosti na tlu današnje Srbije. Učenici su pokazali veliko interesovanje za našu školu, dobili su sve potrebne informacije i imali su priliku da se sami uvere da se kod nas nastava odvija u najsavremenijim uslovima „.
Danas smo pokušali da pokažemo šta je nekada bila ishrana u doba Vizantije“ rekao je Ivica Zdravković, student druge godine odseka gastronomije.
„Osnova ishrane u ono doba je bio hleb pa smo tako i mi napravili više vrsta hleba od različitih sorti brašna. Pored hleba na našoj trpezi se našla i riba kao i jagnjeće, svinjsko, ovčje i kozije meso. Koristili smo različite vrste začina koji su se tada, ali se i danas koriste, a to su majčina dušica, peršun, tamjan, ruzmarin. Od povrća smo koristili krompir, kupus, šargarepu, tikvice, luk i krastavac. Svu hranu smo spremali na način koji je bio svojstven tom dobu“.
Ova radionica je deo istoimenog projekta, koji je neformalna grupa MI Leskovac realizovala pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Jimmy
Jimmy
6 godine pre

Sve je to OK samo… Odakle krompir Vizantincima daleko pre Kolumba?

DS Propo
DS Propo
6 godine pre
Odgovori  Jimmy

Jedva su tek u XIX veku naterali balkance da jedu krompir. Teško je išlo jer su popovi tvrdili da je to nečastiva biljka “iz zemlje” a pritom liči na čoveka, čovečju glavu.