Šta radi Ričard Grenel na Kosovu?

PRIŠTINA

Ako bi (Ričardu) Grenelu plaćali 100.000 mesečno da lobira za Srbiju, pomislite da li bi izbegao da pominje Merdare kao granicu, upitao je analitičar i pisac Jan Bankroft, dok prištinska Koha navodi da je Grenel dolaskom na Kosovo prekršio takozvanu “Loganovu uredbu”.

Bankroft, koji poznaje političko stanje na Kosovu, oglasio se na Tviteru povodom dolaska Grenela u region i medijskih navoda da je “od Srbije dobio 100.000 dolara”.

Grenel je prethodnih dana oštro demantovao izjavu analitičara Dušana Janjića albanskim medijima na ovu temu, a Bankroft postavlja i logično pitanje.

Sa druge strane, prištinska Koha ukazuje da je Grenel, inače specijalni izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, sada dolaskom u Prištinu i posetom Merdaru “možda” prekršio Loganovu uredbu kojom se brani neovlašćenim američkim državljanima da intervenišu ili pregovaraju sa stranim vladama.

Koha prenosi pisanje portala Kvirti i navodi da se u četvrtak oglasio i sam Tramp navodima da je njegov lični izlasanik, koji se bavi spoljnom politikom, obišao administrativni prelaz kako bi učestvovao u dijalogu.

Grenel je na prelazu Merdare održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da dolazi “kao civil”, ali Koha prenosi da se ta tvrdnja ne poklapa sa porukom albanskog predsednika Iljira Mete.

Meta je posle sastanka sa Grenelom rekao kako mu je “zadovoljstvo” da razgovara sa Grenelom o daljem jačanju odnosa i saradnje izmežu SAD i Albanije.

Na posetu Grenela reagovala je u četvrtak i poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon koja je na Grenelovu objavu da je “Tramp učinio operativnim granicu na Merdaru kao tačku 4 sporazuma”, napisala “bilo bi dobro da je istinito”.

“Merdare CC prelaz je izgrađen sa šest miliona evra novca poreskih obveznika Evropske unije. Sledeći put, umesto preimenovanja jezera Gazivode, donesite i neki novac”, napisala je Fon Kramon.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare