Šta je vama 1. maj?

BEOGRAD

Interesantno je kako 1. Maj, Međunarodni praznik rada, uvek pada 1. Maja, pa tako i ove godine. 

Protest će biti organizovan u 1. Maja u Beogradu u 12 časova na Trgu Nikole Pašića.

Naravno da tog dana nećemo ništa promeniti, ali tog dana možemo da kažemo i da se pokažemo.

1. Maj nije dan sindikata, već radnika!

Ovo nema veze kom sindikatu pripadamo niti da li smo uopste članovi. Koliko nas bude 1. maja u Beogradu tolika će biti i prava radnika. Ako to ne shvatimo – nema nam pomoći.

Ako mislimo da ono što se dešava u Beogradu nema mnogo veze sa kompanijama u kojima radimo, onda se grdno varamo. Samo jake sindikalne centrale mogu da nam obezbede bolji Zakon o radu, a samim tim i bolje Kolektivne ugovore i sve drugo vezano za svet rada. Sve je to uzročno-posledično vezano.

Samo ilustracije radi: kada se menjao Zakon o radu, (na lošije naravno) u Beogradu se okupilo 15 hiljada ljudi. Da nas je bilo makar 150 hiljada ljudi taj Zakon ne bi prošao. Ni taj, ni 10% umanjenje zarade, ni Zakon o ograničavanju zarada, ni penali za odlazak u penziju…I sada razmislimo da li ti i takvi protesti imaju veze sa nama!?

Verovatno ce vecina imati druga posla tog dana, ali ce posle toga hrabro sesti ispred svojih racunara i ispljuvati sve zivo i nezivo i reci da su svi isti, korumpirani i podmiceni i da se bore samo za svoje fotelje…dodji i promeni!

Ako ne dođemo, da li imamo pravo posle da kukamo nad našom sudbinom, a da znamo da ništa nismo ni pokušali?

Kako god, niko nikoga ne tera da dođe na protest. Ako želimo ili mislimo da treba, bićemo tamo, a ako ipak ne dodjemo, za sve loše i nepovoljno sto nam se može desiti u budućnosti možemo kriviti jedino i samo sebe.

Beograd (centar grada) i nije tako daleko zar ne…ili ipak jeste!?

Zoran Obradovic, predsednik sindikata Nezavisnost u Petrohemiji

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare