Šta je sve radio Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

LESKOVAC

U Leskovcu je danas održana redovna, 36. sednica Skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga na kojoj su predstavljeni projekti koje realizuje ova asocijacija.

Predsednik Skupštine osnovača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, koji je i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović je rekao da je značajan kontinuiran rad u promociji ekonomskog i društvenog napretka Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

On se osvrnuo na projekte projektima koje je Centar realizovao ili realizuje.

„Izdvojio bih projekat „Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništa u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu“ koji su sufinansirali Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj Republike Srbije i partneri na projektu, osam gradova i opština u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, Leskovac, Vranje, Vlasotince, Bojnik, Medveđa, Trgovište, Vladičin Han i Surdulica. Ovim projektom bila je predviđena finansijska i nefinansijska pomoć vlasnicima firmi i preduzetnicima, mladima do 35 godina starosti i ženama koji su vlasnice svojih biznisa. Finansijska pomoć ogledala se kroz dodelu grantova u visini do 250.000 dinara pojedinačno. Ukupno, 84 preduzetnika iz osam lokalnih samouprava dobilo je grantove čime su unapredili svoje poslovanje i time doprineli razvoju preduzetništva i preduzetničkog duha u našim krajevima. Verujem da će se veliki broj učesnika ovoga Projekta veoma brzo nametnuti kao budući lideri u razvoju svojih sredina.“

Cvetanović je rekao da je projekat ”Zemlja legendi” nastavak projekta ”Povezivanje bisera” i da s ewkroz njega, savremenom interpretacijom nematerijalnog kulturno-istorijskog nasleđa i tradicije kreira još jedan zajednički turistički proizvod grada Leskovca i opštine Kriva Palanka a u cilju poboljšanja turističke ponude prekograničnog područja.

Direktorka Centra Dragana Belenzada je kao najznačanije projekte izdvojila : Šansa za tebe, Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, Podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje u opštini Vlasotince, Plan razvoj opštine Trgovište za period 2023-2030, Regionalni inovacioni startap centar Leskovac, Zeleni talas, Biookrug južne Srbije.

“Imamo i projekat koji realizujemo sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju – Osnaživanje i dalje uspostavljanje mentoring usluga u zemljama zapadnog Balkana, cilj je konstantna podrška malim i srednjim preduzećima, ne samo u Srbiji već i u BiH, CG, Sevvernoj Makedoniji. U saradnji sa ministarstvom privrede i RAS Centar je u prethodnoj godini realizovao veliki broj aktivnosti za jačanje preduzetništva koje se odnose na regionalni razvoj, održali smo preko 120 obuka, gde je bilo preko 260 učesnika, preko 20 promotivnih događaja gde je bilo preko 200 učesnika, 11 mentoring usluga, i 50 konstalting usluga koje smo pružili malim i srednjim preduzećima,“ rekla je Belenzada koja je dodala da je podrška Cvetanovića ” vetar u leđa svima”. (kraj) LJS/ SA

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ugasite ih ve3ć jednom
Ugasite ih ve3ć jednom
18 dana pre

Cirkus od udruženja. Mesko je svestan koliko je ovo nepotrebna firma ali ne znam zašto ih toleriše.