Dr Ivan Ilić: Situacija u pravosuđu nije katastrofalna, ali je daleko od idealne

VRANJE-NIŠ

U organizaciji Odbora za ljudska prava Niš (CHRIN) i koalicije Pravosudna baza jug (PBJ), održano je predavanje pod nazivom “ Zloupotreba procesnih ovlašćenja u krivičnom postupku„. Predavanje je održano drugoj generaciji polaznika, u okviru programa obuke „Jačanje kapaciteta za reformu pravosuđa – jug Srbije, na kome su govorili dr Ivan Ilić, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, i predsednik Moot court kluba Iustitia Niš i Andrija Ivić, javni tužilac u Višem javnom tužilaštvu u Nišu i član Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije. 

Portal InfoVranjske.rs predstavlja intervju sa dr Ivanom Ilićem jednim od predavača.

InfoVranjske.rs: Imate li utisak da je situacija u pravosuđu na jugu Srbije gora nego u Beogradu?

Ivan ILIĆ: Prema mom mišljenju, situacija u pravosuđu je jednako loša u celoj Srbiji, samo su razlozi drugačiji. U Beogradu je pritisak najveći, s obzirom da je sve tamo skoncentrisano, a i najviši sudovi su tamo. Sa druge strane, u manjim sredinama su ljudi na jačem udaru. Moj utisak je da situacija u pravosuđu nije katastrofalna, ali da je daleko od idealne, pre svega zbog onoga što je inače problem u svim sferama društva, a to je negativna selekcija.

Pratite rad Pravosudne baze jug i na YouTubu kanalu

InfoVranjske.rs: Na predavanju koje ste održali u okviru programa obuke Jačanje kapaciteta za reformu pravosuđa – jug Srbije, naveli ste da je važeći Zakonik o krivičnom postupku ostao na pola puta između Anglosaksonskog i kontinenatalnog koncepta istrage, te da imamo jedan kontraproduktivni hibrid. Kako izaći iz tog hibrida i u kom pravcu krenuti?

Ivan ILIĆ: Sada je dobra prilika da se vratimo na put pravne tradicije i konzistencije. Postoje neki instutiti iz Anglo-saksonskog tipa, koji su se inkorporirali i pokazali dobre rezultate, poput sporazuma o priznanju krivičnog dela i njih treba zadržati, a kad je reč o uticaju stranaka i suda na formiranje činjenične podloge sudske odluke, tu se treba držati kontinentalnog modela, zato što mi nemamo pravo porotno odlučivanje.

InfoVranjske.rs: Da li imate utisak da disproporcijalno više studenata prava sebe vidi u budućnosti u advokaturi nego u drugim delovima pravosuđa? Te, ukoliko imate ovaj utisak, da li je to negativan trend i da li vas zabrinjava?

Ivan ILIĆ: To je očigledno, a razlog je, pre svega ekonomske prirode. Međutim,taj trend ima i svoju negativnu stranu, a to je gomilanje kadrova u advokaturi, što dalje utiče na to da s ciljem egzistencijalne borbe oni moraju da bi zaradili da se bave masovnim tužbama i ostalim negativnim pojavama.

O predavanju vanrednog profesora Ilića i tužioca Ivića možete pročitati OVDE.

InfoVranjske.rs: Član ste Programskog saveta koalicije Pravosudna baza jug (PBJ). Koliko su ovakve inicijative bitne za razumevanje pravosuđa u Srbiji?

Ivan ILIĆ: Pravosudna baza jug je organizovana da bi se bavila praćenjem situacije u pravosuđu od strane relevantnih aktera, ali na jedan decentralizovan način, što je redak primer u Srbiji, čak i kada je reč o nevladinom sektoru. Slične inicijative su poželjne zato što su ekterni kontrolor rada pravosuđa i mogu biti od koristi za poboljšanje anomalija, koje postoje u pravosuđu.

InfoVranjske.rs: Predsednik ste besedničkog kluba „Iustitia“ iz Niša, koji intenzivno radi sa studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Vaš tim je nedavno pobedio u takmičenja u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Koliko su ovakve aktivnosti bitne za studente pravnih fakulteta u Srbiji – pogotovo, na jugu Srbije, gde se naš govor, neretko izvrgava ruglu u drugim delovima Srbije?

Ivan ILIĆ: Aktivnosti, poput takmičenja u simulacijma suđenja su neophodne za studente i treba ih uvesti kao obaveznu aktivnost na svim pravnim fakultetima u Srbiji. Praksa je pokazala da studenti, koji prođu kroz jedan ovakav program kasnije u profesionalnom radu pokazuju izvanredne rezultate. Mogu slobodno reći da će u bliskoj budućnosti boljitak u pravosuđu da se oseti svuda gde akteri budu naši bivši takmičari. Mi smo od Iustitiae napravili brend, koji se prepoznaje mnogo šire od granica Srbije i imamo zaista veliko poštovanje kolega, a lepotu govora sa juga Srbije i kolorit lokalnih i regionalnih dijalekata prikazujemo kao naše bogatstvo i time se ponosimo.

Izvor: InfoVranjske

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare